Noordwijk, Zandvoort en de Bollenstreek

Fietsroute 137839

Aangeboden door:

11963 168

Omschrijving

Het oude vissersdorp Noordwijk aan Zee is nu een drukbezochte badplaats: er komt elk jaar ruim een miljoen mensen overnachten. De vuurtoren van Noordwijk is gemaakt van baksteen en gewapend beton. Hij heeft zes verdiepingen en telt 108 treden. De toren wordt tegenwoordig voor communicatie gebruikt door de KNRM en door zendamateurs.

Je fietst langs de Noordzeekust en langs de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit duingebied voorziet de stad Amsterdam van drinkwater. In dit oudste waterwingebied van Nederland wordt al sinds 1853 water gewonnen. Je kunt er niet fietsen, maar voor wie de fiets even wil laten staan, is het een heerlijk wandelgebied. Tussen fietsknooppunten 82 en 72 vind je Bezoekerscentrum De Oranjekom, gevestigd in een prachtig gerestaureerd pompstation. Je komt er alles te weten over de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De terugweg van je rit voert je door de oogverblindende kleurenpracht van de bollenvelden. De Bollenstreek ontwikkelde zich tegen het eind van de 16e eeuw en in de 17e eeuw. De overweldigende bloei van de bollen trekt nu ieder voorjaar meer dan een miljoen bezoekers van over de hele wereld. Na de bloei van de krokussen begint eind maart de kleurrijke bloei van tulpen, narcissen en hyacinten die tot in mei doorloopt. In de nazomer kun je er genieten van gladiolen, dahlia's, anjers en asters.

Je fietst een eindje langs het landgoed van Kasteel Keukenhof. De meeste mensen kennen het landgoed van het bloemenpark de Keukenhof, dat jaarlijks ongeveer 800.000 bezoekers van over de hele wereld trekt.

Zandvoort werd in 1100 Sandevoerde genoemd: een samenstelling van zand en voorde. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst, maar in de 19e eeuw ontstonden er andere bronnen van bestaan. Aan de overzijde van de zee, in het Verenigd Koninkrijk, kwam het zeebaden op. Dit gebruik werd ook in Zandvoort overgenomen. In 1828 werd het eerste badhuis in gebruik genomen. Nadat er in 1899 een elektrische tramverbinding met Haarlem kwam, en later met Amsterdam, is het Zandvoortse badtoerisme enorm gegroeid.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

32
32 (Vuurtorenplein, 2202PB, Noordwijk, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

32
Jouw startpunt
Knooppunt 32
Vuurtorenplein
2202PB Noordwijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Parallel Boulevard
2202HV Noordwijk

Mossenest

Salvatorhof 31
2211SP Noordwijkerhout
0252 - 37 70 42
Stuur een mail

VVV Noordwijkerhout

Dorpsstraat 8
2211 Noordwijkerhout
+31 (0)252 37 20 96
Stuur een mail

voorhout

Spoorlaan
2215KN Teylingen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Behind THE Beach Zandvoort

Behind THE Beach Bike Rentals

Fietsverhuur

Behind THE Beach Bike Rentals in Zandvoort biedt je verrassend...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bezoekerscentrum De Oranjekom

Bezoekerscentrum De Oranjekom

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Hans, Noord-Brabant

op:

"Afwisselend"

 geplaatst op:

Wij hebben deze route op een koude maar mooie winterdag gefietst. Door de duinen erg mooi. Daarna ook. Bij Hillegom was t beetje saai. Maar dat kwam door tijd van t jaar. Nu was de route vrij rustig. Zomers natuurlijk beredruk.

"Duin en bos"

 geplaatst op:

Prachtige duin en bosroute zeker aan te raden bij mooi weer.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137839 | Toegevoegd op 30-12-2013 | Laatst gewijzigd op 7-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding