Vanuit Nijkerk naar het Speulderbos

Fietsroute 137836

Aangeboden door:

7012 92

Omschrijving

Deze rit over de heide en door de bossen start bij Golden Tulip Ampt van Nijkerk. Het is de ideale plek om je rit even voor te bereiden met een lekker kopje koffie of af te ronden met een drankje of een smakelijke maaltijd. In Putten staat molen 't Hert. De houten achtkant is gebouwd in 1899, ter vervanging van zijn voorganger, die was afgebrand. Het zeldzame aan deze molen is dat hij drie stellingdeuren heeft. Er wordt in de molen nog op vrijwillige basis graan gemalen. Je fietst over de Ermelosche heide. Het hoogste punt op de Ermelosche Heide is de Paalberg, een kleine stuwwal uit de ijstijd. Je vindt er grafheuvels uit de tijd van de klokbekercultuur en de aarden verdedigingswallen van een Romeins legerkamp. Wie geluk heeft, komt er een kudde schapen tegen. Die loopt hier het hele jaar te grazen om de heide open te houden en zo te helpen het landschap in stand te houden. Je fietst door het uigestrekte groen van het Speulderbos. Het is een van de oudste bossen van Nederland, gevormd tijdens een ijstijd. Dat zie je nog terug aan de stuwwallen in het landschap. De kromme bomen in het bos, die niet zijn gekapt omdat ze minder geschikt waren voor het bouwen van boten, staan bekend als de 'dansende bomen'. Ze leveren een sprookjesachtig decor op als de mist tussen de bomen hangt of de zon op de stammen schijnt. Tegen de schemering is de kans groot dat je er wild tegenkomt, maar je kunt er ook de gladde slang in de begroeiing weg zien schieten. In Boeschoten, een gedeelte van het Speulderbos, fiets je langs een schaapskooi. als je de herder met zijn schapen door het bos en de heide ziet trekken, is het net of de tijd hier even stil heeft gestaan. Korenmolen De Hoop is gebouwd in 1888. Er heeft ook ooit een koppel pelstenen in de molen gelegen, dus waarschijnlijk heeft hij meerdere functies gehad. De twee inrijpoorten van de molen liggen niet tegenover elkaar: wie met paard en wagen binnenreed, moest in de molen een bocht maken. Nijkerk kreeg in 1413 aarden wallen en de poorten van hout. Bij de stadsbrand van 1540 brandde de stad vrijwel geheel af. Nijkerk bloeide in de 18e eeuw en leefde van tabaksteelt, handel, en glasblazerijen. In 1795 het de grootste stad van de Veluwe. Dit is nog goed te merken aan de architectuur: in het huidige centrum staan veel mooie herenhuizen uit die tijd. Wil je er avonds moe maar voldaan tussen de schone lakens kruipen in Golden Tulip Ampt van Nijkerk? Wie kiest voor een ontspannende overnachting, kan de volgende dag uitgeslapen weer op de fiets met route 137835, die ook start vanaf dit punt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Golden Tulip Ampt van Nijkerk (Berencamperweg, 3861 MC, Nijkerk, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Golden Tulip Ampt van Nijkerk
Berencamperweg
3861 MC Nijkerk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

't Hazeveld
3862DE Nijkerk

Bakkerij Ten Have

Gasthuisstraat 23
3861 BS Nijkerk
+31 (0)332 45 14 01
Stuur een mail

nijkerk

Willem Alexanderplein
3862CE Nijkerk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels033.png

Golden Tulip Ampt van Nijkerk

Hotel

Het hotel is een ideale plek voor een start- en eindpunt voor ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

De schaapskooi van Boeschoten biedt onderdak aan de schapen di...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Hoop

Molen De Hoop

Windmolen

De molen op deze plek heeft al verschillende voorgangers gehad...

Meer informatie
Geen foto van Molen 't Hert

Molen 't Hert

Windmolen

Molen ’t Hert is een stellingmolen die werd gebouwd in 1899. D...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Bert, Anders

geplaatst op:

De gesproken navigatie zat er diverse malen naast heel irritant

"Geen fijne route"

 geplaatst op:

Je rijdt langs veel grote en drukke wegen. Weinig bos met slechte fietspaden en helemaal geen hei onderweg. Geen aanrader.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137836 | Toegevoegd op 30-12-2013 | Laatst gewijzigd op 10-12-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding