Rondom de Loosdrechtse plassen

Fietsroute 137831

Aangeboden door:

16519 249

Omschrijving

De Loosdrechtse Plassen vormen het centrale deel van de Oostelijke Vechtplassen. Dit Natura 2000-gebied is een speciale beschermingszone voor vogels, maar ook voor planten en overige dieren. De plassen zijn ontstaan omdat er in het oorspronkelijke natte veen sloten en plassen werden gegraven om het gebied te ontwateren. Het laagveen dat ontstond, is gebruikt als weideland of voor de turfwinning. Het land tussen de sloten is echter in de loop van de eeuwen afgegraven of weggeslagen door het water, zodat geleidelijk aan de plassen steeds groter werden. Het is nu een geliefd recreatiegebied met een rijke flora en fauna. Aan de overkant fiets je zuidwaarts langs de slingerende oevers van de Vecht met zijn statige landhuizen. Al in 1673 lag er op de plek van het huidige Fort Nieuwersluis een versterking. In de 19e eeuw werd er een torenfort gebouwd en kwamen er aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises bij. Het fort werd onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je vindt er nu bijzondere planten en dieren. Er groeit vogelmelk, kraailook en gewoon knoopkruid en vele meidoornstruiken die ooit zijn aangeplant om te fungeren als prikkeldraad. In het torenfort overwinteren vleermuizen zoals de zeldzame baardvleermuis. Kasteel Gunterstein is het derde kasteel dat op deze plek is verrezen. Het eerste werd al rond 1300 gebouwd en uiteindelijk gesloopt. Het tweede verrees hier in 1518, maar werd in 1673 in brand gestoken door de Franse Troepen. In 1680 werd hier het statige huis gebouwd dat er nu nog staat: een vierkant bakstenen pand, omgeven door een gracht. Fort Tienhoven maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is voltooid in 1850 en bestond uit een verdedigbaar wachthuis van 15 bij 15 meter. Het fort moest de Tienhovense Vaart afsluiten en de inundatiekade plus sluizen bewaken. Het fort is nu in bezit van Staatsbosbeheer en het is niet toegankelijk. Je fietst langs Kasteel Museum Sypesteyn. In 1288 zou hier al een huis gebouwd zijn, maar de oudste funderingen die zijn gevonden dateren uit 1500. De inrichting van het huidige kasteel is nog grotendeels zoals in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Er is een middeleeuwse wapenkamer, een gotische kamer en een 17e-eeuwse zaal. De bezoeker kan collecties Oosters en Hollands porselein bekijken. De lommerrijke tuin bestaat uit een slottuin, een doolhof en een boomgaard, van elkaar gescheiden door hagen, grachten en siersmeedijzeren hekken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Horndijk, 1231NV, Wijdemeren, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Horndijk
1231NV Wijdemeren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Horndijk
1231NV Wijdemeren

VVV Kortenhoef in Ottenhome

Zuwe
1241NC Wijdemeren
035 582 33 31
Stuur een mail

Oplaadpunt

Oud-Loosdrechtsedijk
1231LN Wijdemeren

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Achterzijde van Gunterstein

Ridderhofstad Gunterstein

Buitenplaatsen en landgoederen

Ridderhofstad Gunterstein is in 1680 gebouwd op de ruïne van e...

Meer informatie
Fort Tienhoven

Fort Tienhoven

Fort

Fort Tienhoven werd gebouwd in 1848-1850 en bestond uit een ve...

Meer informatie
Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis

Fort

Op deze historische plek, eigendom van Natuurmonumenten, kan j...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooi langs water"

 geplaatst op:

Mooie route langs water en smalle straatjes

"Route breekt af"

 geplaatst op:

Route breekt tussendoor af. Nu verkeerd gereden.

Gerrie

op:

"Top route"

 geplaatst op:

Halverwege leuk met de fiets boot over varen, hele leuke ervaring.

Robert

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137831 | Toegevoegd op 30-12-2013 | Laatst gewijzigd op 3-1-2023

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding