Fortenroute Spaarndam

Fietsroute 137753

Aangeboden door:

9535 193

Omschrijving

Op deze waterrijke route kom je langs vier forten uit de Nederlandse militaire geschiedenis: een historisch decor voor een interessante rit. Het Fort bezuiden Spaarndam is een fort uit de Stelling van Amsterdam. Samen met het Fort benoorden Spaarndam vormde het de Positie Spaarndam, die bestond uit twee forten, een liniewal en twee nevenbatterijen. De positie Spaarndam moest de toegangswegen naar Amsterdam afsluiten. Aan de westzijde vind je een inundatiegebied en een voorterrein met betonnen granaatvrije onderkomens. Het fort is gerestaureerd en herbergt nu een galerie en een café.

Het Fort benoorden Spaarndam is groter en meer dan 30 jaar afgesloten geweest. Het is nu in verwaarloosde staat. In het fort zijn schilderingen gevonden uit het begin van de 20e eeuw en graffiti uit de tijd van de Duitse bezetting. Uniek aan dit fort is ook het smalspoortje voor transport van munitie vanaf het Zijkanaal B. Tijdens de jaarlijkse Stellingmaand in september worden er rondleidingen gegeven.

Het Fort bij Penningsveer maakte samen met het Fort bij de Liebrug en het Fort aan de Liede deel uit van de Positie aan de Liede, die de verbindingen tussen Amsterdam en Haarlem moest verdedigen. Het Nederlandse leger heeft het fort tot halverwege de jaren tachtig gebruikt voor de opslag van koper en munitie. Nu is het opgeknapt tot een buitenverblijf voor groepsaccommodaties en er is een expositiezaal.

Het Fort aan de Liebrug is kleiner dan de forten bij Penningsveer en aan de Liede. Tussen dit fort en het Fort aan de Liede liggen de overblijfselen van een liniewal met daarin een nevenbatterij en scherfvrije onderkomens. Tussen de meterdikke muren van het fort is nu een wijnimportbedrijf gevestigd.

Na al die historische staaltjes van Nederlandse krijgskunst fiets je weer terug langs recreatiegebied Veerplas. In de koude helft van het jaar overwinteren aan de drassige oevers talloze watervogels zoals de grauwe gans, de smient en de brilduiker. En voor wie heel even de benen wil strekken en met de tenen in het koele water wil: aan de westzijde van het meer vind je een recreatiestrand.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Zuiderweg, 1165 NA, Halfweg, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Halfweg
Zuiderweg
1165 NA Halfweg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zuiderweg
1165LX Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Oplaadpunt

Liedeweg
2065 Haarlemmerliede

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Fort Bezuiden Spaarndam

Fort Bezuiden Spaarndam

Fort

Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam: een vij...

Meer informatie
Fort Benoorden Spaarndam

Fort Benoorden Spaarndam

Fort

Het Fort benoorden Spaarndam is nog in historische staat. Er z...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ruud

op:

Marjolein

op:

Ka, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137753 | Toegevoegd op 24-12-2013 | Laatst gewijzigd op 20-3-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding