Naar Elburg over de Doornspijkse Heide

Fietsroute 137750

Aangeboden door:

6275 108

Omschrijving

Je steekt de Doornspijkse heide en Oldebroekse heide over. Deze bos- en heidegebieden vormen het noordelijkste deel van de Veluwe en ze zijn in gebruik door Defensie. Door de geringe verstoring en de uitgestrektheid van het gebied is er een enorme veelzijdigheid aan flora en fauna ontstaan. Er groeien vele korstmossen en vaatplanten en er komen zeldzame sprinkhanen, vlinders en vogels voor. De jeneverbesstruwelen op de Doornspijkse heide zijn de enige plek in Nederland waar de jeneverbes uit zichzelf standhoudt. Je fietst door naar het historische pareltje Elburg, aan de oevers van het Veluwemeer en het Drontermeer. In de veertiende eeuw werd vanwege de talrijke overstromingen besloten dat Elburg moest worden verplaatst. De middeleeuwse vestingstad is daarna aan de tekentafel ontworpen en heeft daardoor een bijna helemaal recht stratenplan gekregen. Elburg is een van de best bewaard gebleven vestingsteden van Nederland. Rond 1400 werd de eerste verdedigingsgordel voltooid en in 1590 de vestingwerken. Elburg was een haast onneembare vesting geworden. Veel van die middeleeuwse gebouwen bepalen nu nog steeds het stadsbeeld. Het is een bijzonder en historisch plekje om op deze fietsroute heerlijk op je gemak doorheen te fietsen. De terugrit voert door de bossen van Boswachterij Nunspeet, langs open heide en koele bossen, wuivende sparren en grillige eiken. Rondom de plassen op de natte heide groeit paars-rode zonnedauw. In de bossen bij Nieuw-Soerel ligt het Verscholen Dorp. Hier zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog anderhalf jaar lang bijna honderd onderduikers verborgen in een aantal primitieve hutten. Er zijn nu nog drie nagebouwde hutten te zien. Wie er op het goede moment bij is, kan op het laatste gedeelte van deze tocht genieten van het pimpelpaars van de heide. Via de heidegebieden Het Greveld en Middelbergen voert de rit weer terug naar het startpunt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

96
96 (Zeuvenbargweg, 8162NA, Epe, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

96
Jouw startpunt
Knooppunt 96
Zeuvenbargweg
8162NA Epe
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Dellenweg
8162NC Epe

Parkeerplaats

Dellenweg
8162NC Epe

VVV Epe

Pastoor Somstraat 6
8162 AK Epe
+31 (0)578 74 50 19
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

IJssalon Rozeboom

IJssalon Rozeboom

IJssalon

Italiaans op z'n Amerikaans! Zo laat het interieur van IJssalo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige route over de Veluwe en open landschap"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137750 | Toegevoegd op 24-12-2013 | Laatst gewijzigd op 24-5-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding