Vanuit Berg en Dal door het bos en langs de MaasMalden, Cuijk en Groesbeek

Fietsroute 137735

Aangeboden door:

15928 172

Omschrijving

Wie fietst in dit gebied - de naam Berg en Dal zegt het al - ontkomt er niet aan om af en toe stevig op de trappers te moeten staan. Gelukkig is de beloning van soepel naar beneden zoeven vaak zoeter dan de klim vooraf. Vanuit Berg en Dal fiets je door een klein stukje Nijmegen, waarna de tocht verder gaat door de bossen van Heilig Landstichting. Het bos Heumensoord bestaat voornamelijk uit naaldbos. Hier wordt ieder jaar het tijdelijke Kamp Heumensoord ingericht voor de militairen die deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Het kamp biedt plaats aan 6.000 mensen van ongeveer 30 nationaliteiten. Via Malden kom je bij het natuurgebied Overasseltse- en Hatertse vennen: een aantal vennen in een grotendeels aangeplant bos met resten eikenhakhout, percelen heide en kleine akkertjes en weilanden. Omdat de vennen ontstaan uit regenwater en niet gevoed worden door mineraalrijk grondwater, blijft de vegetatie er schaars en biedt het landschap een unieke aanblik. Er zweven buizerds, uilen en ijsvogels dor de lucht en Staatsbosbeheer heeft er schapen en Schotse Hooglanders rondlopen, die de vegetatie kort houden. Ook de das bouwt hier zijn burcht. Korenmolen Joannusmolen is gebouwd in 1894. De molen produceerde vanaf 1980 biologisch meel en heeft zijn naam gegeven aan het biologische merk Joannusmolen. Tegenwoordig wordt met de molen niet meer gemalen. Het volgende deel van deze afwisselende route voert over de Maas en daarna verder langs haar slingerende oevers. In Cuijck steek je de Maas met een veerpont over. Het is handig om wat kleingeld bij de hand te houden voor de overtocht. Na de stad, het bos en de watergezichten aan de oevers van de Maas, vormen nu de velden van het glooiende landschap rondom Groesbeek het decor van de rit. Af en toe even doortrappen dus, om daarna met de wind in de haren weer heuvelaf te rijden tussen de uitgestrekte akkers. Eindpunt is weer Berg en Dal. Dat ligt op de Duivelsberg: een 75,9 meter hoge heuvel en natuurreservaat op de stuwwal ten oosten van Nijmegen. In de Tweede Wereldoorlog streden Amerikaanse luchtlandingstroepen voor het bezit en het behoud van de heuvel tijdens de Operatie Market Garden. De heuvel is bijna helemaal bebost, vooral met tamme kastanjes. 
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

57
57 (Oude Holleweg, 6571BE, Berg en Dal, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

57
Jouw startpunt
Knooppunt 57
Oude Holleweg
6571BE Berg en Dal
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

De Meerberg
6571BH Groesbeek

VVV Berg en Dal bij De Holthurnsche Hof

Oude Kleefsebaan
6572AZ Groesbeek
024 684 17 44

nijmegen heyendaal

Heyendaalseweg
6525EE Nijmegen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Joannusmolen

Joannusmolen

Windmolen

De Joannusmolen is een ronde stenen molen die werd gebouwd in ...

Meer informatie
Geen foto van Linden

Linden

Windmolen

Ligt tussen Katwijk en Linden in. Deze windmolen heeft eigenli...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137735 | Toegevoegd op 24-12-2013 | Laatst gewijzigd op 25-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding