Forten in Diemen, Muiden en Weesp

Fietsroute 137719

Aangeboden door:

8685 230

Omschrijving

Diemen was een van de eerste nederzettingen in deze omgeving. In de 17e eeuw leefde Diemen hoofdzakelijk van de landbouw, maar halverwege de 20e eeuw begon het sterk te groeien als forensengemeente van Amsterdam. De plaats ligt in De Diemer Vijfhoek, een beschermd natuurgebied waar je ook het fort Diemerdam vindt.

De Kustbatterij bij Diemerdam of Fort Diemerdam maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam. De open kustbatterij bestaat uit een aarden wal rondom de hele batterij, met munitiemagazijnen en bomvrije onderkomens verspreid over het terrein. Ook staat er een fraaie fortwachterswoning.

Muiden werd voor het eerst vermeld in de vroege middeleeuwen, als 'Amuthon'. In Muiden luidt elke avond om 21.00 uur de 'papklok': een gebruik uit de tijd dat Muiden nog stadspoorten had die 's avonds gesloten werden. Bewoners werden zo gewaarschuwd dat het tijd was om naar huis te gaan voor de pap.

De Westbatterij (vesting Muiden) uit 1852 maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er liep een acht meter brede slotgracht omheen, met aan de landzijde een houten ophaalbrug. Het fort moest de havenmond beveiligen en de Zeedijk flankeren. Het wordt nu gebruikt door een groep zeeverkenners.
Het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Muiderslot is een vierkante waterburcht met op iedere hoek een ronde toren. Het kasteel heeft een slotgracht met een ophaalbrug, een moestuin en een kruidentuin. Graaf Floris V zou het slot rond 1280 hebben gebouwd, maar het kan ook zijn dat het toen al bestond en dat hij het heeft gekocht. In het rijksmonument is nu van alles te zien voor jong en oud.

Weesp had al voor 1355 een aarden en houten omwalling. Vanaf 1517 werden er stenen stadsmuren gebouwd. Na de Franse belegering in 1672 werd de verdediging van Weesp uitgebreid met vier bastions. De plaats is de moeite van een uitgebreid kijkje waard, met 200 rijksmonumenten en een beschermd stadsgezicht.

Fort aan de Ossenmarkt werd in 1861 voltooid en maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. In 1876 werd de gracht gedempt en het fort aan de oostzijde versterkt met een zware aarden dekkingswal. Op het dak stond een geschutsbatterij. In het gerestaureerde fort zijn nu culturele instellingen gevestigd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

House of Bird (Diemerbospad , 1111 PZ, Diemen, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
House of Bird
Diemerbospad
1111 PZ Diemen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Diemerpolderweg
1111PN Diemen

Bijlmerdreef

Bijlmerdreef 1419
1103SC Amsterdam
020 - 41 67 206
Stuur een mail

diemen

Ouddiemerlaan
1111LZ Diemen

VVV Weesp

Slijkstraat
1381VS Weesp
0294 41 54 27
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

House of Bird

House of Bird

Restaurant

Bezienswaardigheden

Fort aan de Ossenmarkt Weesp

Fort aan de Ossenmarkt

Fort

Binnen de vesting Weesp werd op de Ossenmarkt in 1859-1861 een...

Meer informatie
Geen foto van Gemeenschapsmolen

Gemeenschapsmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Fort Diemerdam

Kustbatterij bij Diemerdam

Fort

Het fort Diemerdam behoort tot de Stelling van Amsterdam. Het ...

Meer informatie
Geen foto van Stammermolen (romp/restant)

Stammermolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Westbatterij

Westbatterij

Fort

Op de plaats waar in 1799 een aarden batterij was aangelegd op...

Meer informatie
Kasteel Muiderslot in muiden

Het Muiderslot

Kasteel

Het Muiderslot is een van de best bewaarde middeleeuwse kastel...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Betty, Utrecht

op:

"Leuke verrassende tocht langs monumentale plekken."

 geplaatst op:

Zo vlak bij Amsterdam en toch heel landelijke tocht langs mooie landschappen en vergezichten. Onderweg kom je langs verschillende forten en leuke stadjes.

Stuti , Anders

op:

"Weesp Diemen muiden"

 geplaatst op:

Heel afwisselend.

"Waardeloos"

 geplaatst op:  

Sla deze route maar over. Sorry voor de samenstellers die belangeloos de route hebben samengesteld. Het ontbrak mij even aan tijd want elke fietsroute ga ik eerst helemaal na in google waar ik kan parkeren, eten of rusten. De route begint op anwb punt 58 op de Stammerdijk te Diemen. Dat is een weg met alleen maar fabrieken en bedrijven. Dus geen restaurant of parkeerplaats. Je kan 3 straten verder parkeren op de sportlaan of op de Sniep, over de brug links van de Stammerdijk, bij de Mc Donalds als je geluk hebt. Bij knooppunt 59 kan je kiezen voor route 15 of 55 maar 16 die in de lijst staat zie ik niet. Toch gekozen voor 15. Bij de brug kiest mijn Garmin voor rechts en stuurt mij op het gegeven moment over grind een wandelpad naar een splitsing waar mijn apparaat 2 mogelijkheden voorstelt. U raad het al links of rechts. We zijn maar afgeweken van de beschrijving en hebben lekker gefietst. We zullen zelf best wel fouten hebben gemaakt, maar voor ons bleek het niet duidelijk.

"Verrassend afwisselend"

 geplaatst op:

Erg leuke richt met veel cultureel-historische plekjes! Genoeg mogelijkheden tot versnaperingen! De forten zijn alleen. 's Zondag te bezoeken! In het fort v Diemen is er zondagmiddag, 15:00 uur een rondleiding, van die andere forten weet ik dat niet! FF googelen#

Florian

op:

Jola, Anders

op:

Frank, Anders

op:

Mireille, Anders

op:

Petra

op:

Quinton, Anders

op:

Bert, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137719 | Toegevoegd op 23-12-2013 | Laatst gewijzigd op 28-6-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding