Zaandam, Zaanse Schans en Spaarndam

Fietsroute 137715

Aangeboden door:

6812 132

Omschrijving

Je fietst het havengebied Westpoort in en fietst daarna meteen de stad uit. Je neemt Veer Hempontplein over het IJ. Tip: het is handig om wat kleingeld op zak te hebben voor de overtocht. Aan de overkant van het IJ ligt Zaandam.

Je fietst langs het water van de Zaan. Zaandam is niet opgebouwd zoals de meeste steden. Het bestaat van oorsprong uit twee parallelle dijken aan weerszijden van de Zaan: Oostzijde en Westzijde. Haaks hierop werden paden aangelegd, het veld in, waar de vele molens stonden die dit gebied ooit rijk was.

Vanaf fietsknooppunt 73 neem je een uitstapje noordwaarts, naar de Zaanse Schans. Deze openluchtattractie, bedoeld om het historisch erfgoed te bewaren, trekt jaarlijks zo'n 900.000 bezoekers. Je vindt er de molens Huisman, Gekroonde Poelenburg, De Kat, Zoeker, Jonge Schaap, het restant van De Os, Het Klaverblad en De Bonte Hen. Wie het leuk vindt om meer over de Zaanse schans en de prachtige molens te weten te komen, kan een bezoek brengen aan De Zaanse Schans/Bezoekerscentrum Vrede.

Eenmaal weer overgestoken over het water van de Zaan, vind je tussen fietsknooppunten 68 en 73 papiermolen De Schoolmeester. Het is de laatste papiermolen ter wereld die op windkracht maalt. Hij is gebouwd in 1692 en er wordt nog steeds dagelijks op ambachtelijke wijze papier mee gemaakt.
Je neemt het pontje Veer Zaandam over het IJ. Via Spaarndam en het lommerrijke groen van Spaarnwoude / Houtrak fiets je terug naar het startpunt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

70
70 (Oostzijde, 1502AJ, Zaanstad, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

70
Jouw startpunt
Knooppunt 70
Oostzijde
1502AJ Zaanstad
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Jan Windhouwerstraat
1502AP Zaanstad

zaandam

Ebbehout
1507HG Zaanstad

Virgohof

Virgohof 43
1033MH Amsterdam
020 - 631 15 81
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Zaanse Schans/Bezoekerscentrum Vrede

De Zaanse Schans/Bezoekerscentrum Vrede

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Frank

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137715 | Toegevoegd op 23-12-2013 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding