Omschrijving

Het Belgische Mol ligt in de provincie Antwerpen, middenin de Kempen. Hét kenmerk van de Kempen is de zanderige bodem, bedekt met heide, eikenbos, vennen en veengebieden. Dit landschap is dan ook rijk vertegenwoordigd in de gemeente Mol, wat betreft oppervlakte de tweede grootste gemeente in de provincie. Mol bestaat buiten Mol-centrum nog uit 11 gehuchten: Achterbos, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Heidehuizen, Millegem, Rauw, Sluis, Wezel en het uitgestrekte en dunbevolkte Postel in het noorden dat slechts door een smalle strook met de rest van Mol verbonden is. Je start deze flinke fietstocht in het gezellige centrum van het plaatsje Mol aan de dienst toerisme. Mol is bekend van de markten. Iedere zondagochtend vanaf 8:00 uur staat de Konijnenmarkt op het Rondplein en de Boerenmarkt in de Corbiestraat. Op zondag steeds een levendige bende met pluimvee, knaagdieren en vissen.

Via de gehuchten Ezaart, Millegem en Achterbos, gaat de route richting Dessel en Retie. De waterplassen die hier liggen zijn ontstaan door witzandwinning van het bedrijf Sibelco. Wist je dat het witte zand (Kwartszand) gebruikt wordt in waspoeder, gsm's en tandpasta?

De tocht gaat verder naar de volgende kern binnen de gemeente Mol: Postel. Het kleine plaatsje ligt in een groene uithoek van de gemeente maar is zeker de moeite van een bezoek waard vanwege de fameuze Abdij van Postel. Het is een begrip in de wijde omgeving voor iedereen die op zoek is naar rust en bezinning. De norbertijnenabdij is gesticht in de twaalfde eeuw en heeft altijd bekend gestaan om haar gastvrijheid jegens de armen en de reizende gasten. De broedergemeenschap van zo’n 20 norbertijnen is nog steeds zeer open en ingericht op gasten. Zo ben je van harte welkom in het bezinningshuis voor een retraite, verder zijn er diverse vieringen waar je aan deel kunt nemen. Elke zaterdag in de maanden juli en augustus kan je een geleide rondleiding volgen in de abdij.

Een echte aanrader is de abdijwinkel waar eigengemaakte producten worden verkocht: Postelse abdijkazen, abdijbier, kruiden, brood, melk en boter. Postel ligt middenin het bos dat voornamelijk bestaat uit grove den die prima gedijt op de zanderige bodem. Dit bos is lang niet zo dicht als het lijkt omdat het op diverse plekken wordt onderbroken door landbouwenclaves. Via deze heerlijke groene omgeving fiets je door de kernen Wezel en Gompel weer terug naar Mol-centrum. Hier is overigens op dinsdagochtend ook nog een ‘gewone’ weekmarkt.

De streek rond Mol staat bekend om de heerlijke ambachtelijke streekproducten, die je ook terug kunt vinden in het winkelcentrum. Heerlijk om bijvoorbeeld een keer te proeven: Postelkaas, pensen, kipkap, chocolade molletjes en Molse zandzakskes: chocolade tabletten (wit, melk of fondant) in kleine jute zakjes.

Ontdek na je fietstocht de interessantste plekjes van het centrum met de stadswandeling 'Spijkers met koppen'. De wandeling van 3 km laat je genieten van verschillende historische gebouwen, markante monumenten en interessante straatbeelden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Toerisme Mol
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Toerisme Mol
Markt
2400 Mol
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Rivierstraat
2400 Mol

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Mangerie Weselo

Mangerie Weselo

Fietscafe

Mangerie Weselo is een adres waar een ver verleden een frisse ...

Meer informatie
Gasthof-de-Beiaard

Gasthof de Beiaard

Fietscafe

Gasthof De Beiaard, net voor de Nederlandse grens in de Belgis...

Meer informatie
Toerisme Mol

Toerisme Mol

Bezoekerscentrum

Hou je van fietsen en lekker eten? Kom naar Mol, echt iets voo...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Abdij van Postel

Abdij van Postel

Abdij

Diep in de Kempen tussen de bossen en de velden vind je de abd...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137693 | Toegevoegd op 20-12-2013 | Laatst gewijzigd op 13-11-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding