Purmerend, Wormer en Zaanse Schans

Fietsroute 137680

Aangeboden door:

8424 128

Omschrijving

Polders, polders en polders…. zo ver als je kunt kijken. Het prachtige Nationaal Landschap Laag Holland is een natuur- én cultuurhistorisch hoogstandje. Het gebied van 51400 hectare puilt uit van de droogmakerijen, veenweides en veel wateren die watervogels aantrekken. Een typisch kenmerkend en oer-Hollands beeld dat je veelvuldig op de fietstocht ziet zijn de koeien in de grazige weilanden. Maar de route leidt je ook langs veel forten van de Stelling van Amsterdam, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. De totale verdedigingslinie werd gebouwd tussen 1880 en 1914 en kende tientallen forten. Vanaf het startpunt Purmerend bij Hampshire Golfhotel - Waterland waar je gratis je auto kunt parkeren, fiets je naar het eerste fort op de fietstocht. Het Fort aan de Middenweg, dat er nog altijd indrukwekkend uitziet. Er is een mooie hefkoepel met geschut en mitrailleurstellingen in de frontwal. Vroeger kon men deze via beschermde, overdekte gangen bereiken. In het hoofdgebouw is ook nog veel van de oorspronkelijke installatie te zien. Dit fort geeft je een goede indruk van hoe de forten van de Stelling van Amsterdam waren gebouwd en ingericht. Ook het Fort aan de Jisperweg is onderdeel van de Stelling van Amsterdam net als de andere forten die je tegen gaat komen op de route. Doordat het zand waarmee het terrein is verstevigd veel kalk bevat, zie je hier een ander type flora dan bij de andere forten: hier groeien het zeldzame akkerhoornbloem, reigersbek en zwanenbloem. Het fort wordt slechts eens in de vijf jaar opengesteld voor bezoekers, maar is ook van de buitenkant nog de moeite van een kijkje waard. Het fort bij Spijkerboor werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd, maar heeft ook andere bestemmingen gekend. Zo deed de vesting dienst als gevangenis voor dienstweigeraars en een aantal prominente NSB’ers, maar heeft hier ook een aantal politieke delinquenten vastgezeten. Het fort staat in een natuurgebied en wordt omringd door een populierenbos en een loofbos, waar diverse vogelsoorten broeden. Fort Marken-Binnen werd aangelegd om de Markervaart en de oevers van de Westwouderpolder en de Stierop te verdedigen. Toch ligt het redelijk geïsoleerd, omdat er vroeger geen directe verbindingsweg met andere forten was. Vlakbij de vesting liggen een nevenbatterij en een inlaatduiker, waaruit de verdedigende functie duidelijk blijkt. Anno 2013 wordt het fort gebruikt door RBOC ‘Fort Marken binnen’; een opleidings- en trainingscentrum voor brandweer en hulpverlening. De Zaanse Schans mag als een van de mooiste stukjes Nederland één groot open luchtmuseum genoemd worden. Hoewel de Zaanse Schans officieel geen museum is, is het opgezet met als doel het historisch erfgoed te bewaren en trekt jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers. Vele molens, woningen en schuren zijn gebouwd in unieke Zaanse hout-architectuur. Er is werkelijk teveel om op te noemen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

EuroParcs De Rijp (Burgemeester Dalenbergstraat, 1486 MT, West-Graftdijk, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
EuroParcs De Rijp
Burgemeester Dalenbergstraat
1486 MT West-Graftdijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kogerpolder
1486MG Alkmaar

Oplaadpunt

Kogerpolder
1486MG Alkmaar

VVV De Rijp

Kleine Dam 1
1483BJ De Rijp
0299 67 19 79
Stuur een mail

Broedgebied

Klein Dorregeest
1911 NC Uitgeest

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Europarcs Resort de Rijp

EuroParcs De Rijp

Vakantiepark

Bij EuroParcs De Rijp vind je het beste van landelijke rust, s...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Fort

Fort bij Spijkerboor is het meest noordelijk gelegen fort van ...

Meer informatie
Fort aan de Middenweg

Fort aan de Middenweg

Fort

Fort aan de Middenweg werd samen met het naastgelegen Fort aan...

Meer informatie
Geen foto van Fort Marken-Binnen

Fort Marken-Binnen

Fort

Op een stukje ‘oud land’ in de Starnmeerpolder ligt Fort bij M...

Meer informatie
Geen foto van Monument Omgekomen Verzetsstrijders

Monument Omgekomen Verzetsstrijders

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Fort aan de Jisperweg -hefkoepel

Fort aan de Jisperweg

Fort

Het Fort aan de Jisperweg was al gereed in 1885 als verdedigba...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Gerard

op:

"Moore route Alleen knooppunt 88 ontbreekt voor je 89 gaat rijden en knooppunt 59 is veerpont over en gelijk weer terug om 58 te fietsen"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137680 | Toegevoegd op 20-12-2013 | Laatst gewijzigd op 16-1-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding