Meerlo, Broekhuizenvorst en Wanssum

Fietsroute 137672

Aangeboden door:

2625 42

Omschrijving

Meerlo is een dorp in de gemeente Horst aan de Maas. Het dorp heeft meerdere historische panden, zoals de voormalige kasteelboerderij van het Kasteel van Meerlo en de voormalige burgemeesterswoning Huize Meerlo. De omliggende grafheuvels zijn van omstreeks 700 v. Chr. Dat doet vermoeden dat het gebied al zeer lang bewoond wordt. Het dorp wordt doorsneden door de Groote Molenbeek. Het schitterende beekdal, dat toepasselijk het Molenbeekdal wordt genoemd, bestaat uit populierenbos, een zwaar elzenbroekbos en kleinschalige landschappen met moerasruigten en bloemrijke natte graslanden.

Binnen 10 minuten na vertrek dient de eerst bezienswaardigheid van de route zich aan. Aan de rand van een oude Maas meander pronkt kasteelboerderij De Gun aan de rand van een hoog terras. De gracht rondom het voormalig kasteel is voor een deel nog zichtbaar. Let op het metselwerk onder de dakrand.

Broekhuizenvorst is een dorpje in het noord Limburg en heeft een historisch centrum. Het oorspronkelijke dorp lag in Opper-Gelre en maakte deel uit van het ambt Kessel. De Spaanse koning die de heerlijkheid hier bezat, verkocht deze in 1655 aan de Staten van Gelre wegens geldproblemen. Broekhuizenvorst werd in 1713 bezet door de Pruisen en werd formeel Pruisisch. Dit bleef zo tot de Fransen de regio in 1794 veroverde. Bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd in 1830 koos dit gebied voor aansluiting met België. Sinds 1866 is Broekhuizenvorst officieel in Nederland gelegen.

Even na Broekhuizenvorst fiets je langs het 17e eeuws Kasteel Ooijen dat op zich bezienswaardig is. Door de jaren heen is er zoveel aan het kasteel verbouwd dat er twijfel bestaat of er veel van de oorspronkelijke gebouw over is.

Tussen Ooijen en Wanssum wordt hardt gewerkt aan de watergebiedsontwikkeling. Met het openen van een oude Maasarm en andere herstelwerkzaamheden in de rivier wordt ruimte gecreëerd voor een uniek waterlandschap.

De laatste bezienswaardigheid op de route is de onderslag watermolen van Geysteren. Het bijzondere aan een molen is dat het een van de oudste machines is en die ook nog eens aangedreven wordt door pure natuurkracht. Deze prachtige watermolen van Geysteren is gebouwd in 1897 en verving een voorganger die op dezelfde plek stond. De molen raakte echter snel in verval door een elektrisch aangedreven maalderij. In 1961 werd het maal- en gangwerk verwijderd en is de molen omgebouwd tot woning.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

52
52 (Megelsum, 5864CV, Horst aan de Maas, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

52
Jouw startpunt
Knooppunt 52
Megelsum
5864CV Horst aan de Maas
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Ooijenseweg
5863 AK Blitterswijck

Watertap: gratis water voor onderweg

Swolgenseweg
5865AB Tienray

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ooijen

Ooijen

Kasteel

Het enige gebouw in Broekhuizen dat nog aan de tijd der heerli...

Meer informatie
Geen foto van De Gun

De Gun

Kasteel

Huize De Gun is een historische kasteelboerderij midden in een...

Meer informatie
Geen foto van Molen van Geysteren

Molen van Geysteren

Waterradmolen

Deze molen is een onderslag watermolen uit 1897. In 1961 werd ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Boven niet alles aangeven"

 geplaatst op:

Kwam er wel uut

Gerard

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137672 | Toegevoegd op 20-12-2013 | Laatst gewijzigd op 25-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding