Fiets door de schoonheid van de Vechtstreek

Fietsroute 137663

Aangeboden door:

12414 296

Omschrijving

De schoonheid van de Vechtstreek komt voort uit een goede samenwerking tussen mens en natuur. Oude landgoederen, imposante kastelen, historische buitenplaatsen en de vele mooie tuinen. Nergens anders in Nederland is de erfenis uit de Gouden Eeuw is beter terug te zien hier in het Gooi. Vele waterloopjes, die te herleiden zijn tot de rivier de Vecht, hebben een grote diversiteit aan groen tot gevolg. Dát is de Vechtstreek ten top! De plassen hebben een grote aantrekkingskracht op zowel recreanten en natuurliefhebbers. De rivier de Vecht ontstond rond 600 voor Christus en heette in de Romeinse tijd ‘Fectio’. In de middeleeuwen was de Vecht een scheepvaartverbinding tussen (de voorloper van) de Zuiderzee en de rivier de Rijn. Door deze belangrijke verbinding maakte de rivier deel uit van de Hollandse Waterlinie. In de Gouden (zeventiende) Eeuw kwam het gebied pas echt tot bloei met de bouw van de schitterende buitenplaatsen langs de rivier. Verken een deel van de 135 kilometer lange verdedigingslinie aan de Amstel, in de provincie Utrecht: de Stelling van Amsterdam. Het idee toont het typische Hollandse waterbouwkundig vernuft waar ons land bekend om staat: met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet. Zo ontstond een waterplas die niet diep genoeg was voor schepen, maar wel te diep voor man en paard. De stelling heeft nooit actief dienst hoeven doen; de dreigende werking die er van uit ging was voldoende om vijandelijkheden te voorkomen. In 1914 was de Stelling van Amsterdam samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie aanleiding voor de Duitsers om Nederland niet in te vallen. De volledige waterlinie, waaraan in totaal 45 forten gebouwd zijn en die werd aangelegd van 1880 tot 1920, staat op de Werelderfgoedlijst bij UNESCO. Vanaf 2005 is het waterrijke gebied vanwege de prachtige samenhang van forten, dijken, kanalen, inundatiekommen en het stille, groene, maar open karakter ook uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Al na 5.5 km verschijnt de het eerste imposante kasteel gelegen in een mooi parkbos. Gunterstein is een zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen. In die tijd was het goed te verdedigen. Generatieslang wordt het bewoond door de adellijke families van Nederland. Binnen 10 minuten ben je bij het volgende kasteel. Ook kasteel Oudaen is een zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen. De gracht om het bouwwerk zorgde ervoor dat in het goed te verdedigen was. De fietstocht onthult een goed bewaard geheim: Kasteel Loenersloot. Mooi gerestaureerde complexen zoals het historische hoofdhuis en donjon liggen schitterend op een kasteeleiland. Als je van tevoren bespreekt is een rondleiding mogelijk.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

25
25 (Mijndensedijk, 3632NW, Stichtse Vecht, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

25
Jouw startpunt
Knooppunt 25
Mijndensedijk
3632NW Stichtse Vecht
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Rijksstraatweg
3632AP Stichtse Vecht

VVV-agentschap Breukelen bij Boerkhandel Kralingen

Herenstraat 4
3621 AR Breukelen
+31 (0)346 26 13 57
Stuur een mail

Treinstation Breukelen

Rhijnspoorweg
3621 LK Breukelen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Loenersloot

Loenersloot

Kasteel

Kasteel Loenersloot is een kasteel en een voormalige ridderhof...

Meer informatie
Kasteel De Haar, Utrecht

Kasteel De Haar

Kasteel

Kasteel de Haar Utrecht is het grootste en meest luxueuze kast...

Meer informatie
Achterzijde van Gunterstein

Ridderhofstad Gunterstein

Buitenplaatsen en landgoederen

Ridderhofstad Gunterstein is in 1680 gebouwd op de ruïne van e...

Meer informatie
Geen foto van Oudaen

Oudaen

Kasteel

Oudaen is een voormalige ridderhofstad aan de rivier de Vecht....

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"geweldige fiets route"

 geplaatst op:

pak het tra

Christian

op:

"Afwisselend"

 geplaatst op:

Mooie afwisselende route, met veel verassende en mooie omgevingen. Soms moet je boven over een snelweg of door "gewone' woonwijken. Soms blijkt de nummering niet helemaal te kloppen: er blijkt dan (waarschijnlijk) nog een extra nummer tussenin te zijn (gekomen) . Tip: kijk op de kaart naar het huidige en opgegeven nummer daartussen vind je dan nieuwe nummer.

"Mooie route. Enkele foutjes na 18 niet linksaf maar rechtsaf"

  op:

"Prachtige route"

 geplaatst op:

Soms geeft de app linksaf aan ipv rechtsaf en andersom....verder bijzonder mooie route, aanrader!

"Vechtstreek route wisselend mooi"

 geplaatst op:

mooie route, na knooppunt 2 komt 84 en 87 en daarna 46, de route van Loenen naar Maarssen heeft weliswaar de Vecht aan je rechterhand maar heeft smalle fietsstrook en druk verkeer!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137663 | Toegevoegd op 20-12-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding