Hoorn, Wognum en Oosthuizen

Fietsroute 137661

Aangeboden door:

3053 39

Omschrijving

De route leidt langs de kust van het IJsselmeer en daarmee trakteer je jezelf op een prachtig uitzicht over het water. Zodra je het achterliggende land induikt, zullen ook de vergezichten over de uitgestrekte polders je goed bevallen. Laat je verbazen door het uitgestrekte, vlakke Nederlandse landschap. Je kijkt honderden meters van je af over velden en boerderijen terwijl ontelbare sloten en vaarten met trekpontjes het veenweidelandschap doorkruisen. Rietkragen, landweggetjes, bijzondere weidevogels en lintdorpjes met stolpboerderijen en houten huizen. Dit laagste punt van Noord-Holland is het echte, oer- landschap en ligt bijna zeven meter onder de zeespiegel! Met haar rijke geschiedenis maakt het gebied deel uit van het Nationaal Landschap Laag-Holland. De vele historische stolpboerderijen verraden dat de grond zeer vruchtbaar is. Dit is te danken aan de 17e eeuwse droogmakerij De Beemster die zelfs vanwege de bijzonder culturele en historische waarden is opgenomen in de lijst van werelderfgoed. Vanaf de dijk bij het bezoekerscentrum zijn de verschillende hoogteniveau’s goed waar te nemen. Hoorn heeft een rijke historie en heeft zich van een klein stadje opgewerkt naar een volgroeide stad met de grootste haven aan de Zuiderzee. De economische groei en kracht van Hoorn werd in de achttiende eeuw helaas even ingedamd. Een deel van de haven verzandde en het Franse leger maakten er destijds de dienst uit. Gelukkig kreeg Hoorn in de negentiende eeuw weer de kans om te groeien. In die tijd werden de zaadjes geplant waardoor Hoorn de prachtige havenstad werd die het nu nog is. Nog altijd is Hoorn een bruisende stad met een historische haven op steenworp afstand van het gezellige centrum. Een andere leuke plaats die je bezoekt is Wognum. Archeologische vondsten tonen aan de hand van vuistbijlen en pijlpunten aan dat Wognum in de Bronstijd al bewoonde wereld was. Het dorp zelf ligt op de oever van een oude stroomgeul en in de buurt lopen nog wat oude veenstroompjes. Door de ligging aan het water is het niet verrassend dat inwoners van Wognum vroeger voornamelijk leefden van de visvangst. In de zeventiende eeuw, toen Hoorn hard begon te groeien, pikte Wognum hier een graantje van mee: de scheepvaart was ook gunstig voor het welvaren van het dorp. Inmiddels heeft visserscultuur plaats gemaakt om de agrarische sector te laten groeien. In de buurt van Wognum staan duizenden fruitbomen en je ziet er dan ook een bijzondere mix van agrarische oude panden en moderner bebouwing.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

83
83 (Noord-Holland, 1476, Schardam, Noord-Holland, Nederland)
2.81 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

83
Jouw startpunt
Knooppunt 83
Noord-Holland
1476 Schardam
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Raadhuisstraat
1474HG Zeevang

VVV Oosthuizen / Kadoshop Ieniemienie

Raadhuisstraat
1474HH Zeevang
020 201 88 00
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137661 | Toegevoegd op 20-12-2013 | Laatst gewijzigd op 10-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding