Langs abdijen in het Merodegebied

Fietsroute 137660

Aangeboden door:

5733 65

Omschrijving

De Hertberg is heel afwisselend met lage ijzerzandsteenheuvels en duinachtige zandgronden. Naaldhout, beuk, ruwe berk, winter- en zomereik zijn hier de meest voorkomende bomen. De kruidlaag is hier nog het mooist ontwikkeld met dalkruid, meiklokje en witte klaverzuring. Blauwe bosbes vind je er op vele plaatsen. Langs bosranden en op lichte plekken zie je er veel bloemen als havikskruid, guldenroede en hengel. Op enkele vlakten steekt massaal de struikheide de kop op, langs vochtige paden soms begeleid door dopheide, tormentil, blauwe knoop en schitterende klokjesgentiaan. In het gebied komen ook enkele relicten van oude vennen en vijvers voor, de Witput, de Kwacht en de Rode Vis.

Na al deze natuur is het tijd voor een flinke dosis cultuur: de abdij van Tongerlo. Hier ontkom je er ook niet aan om even af te stappen. Als je het fraaie binnenplein van de abdij betreedt, onder het laat-romaanse en gotische poortgebouw door, krijg je meteen een overzicht de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het classicistische abtshuis. De voormalige inrijpoort van het abtshuis geeft toegang tot de abtstuin met het Da Vinci-museum, waar de oudste replica van de muurschildering Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci wordt tentoongesteld.

Slingerend langs water en bossen maak je een hele lus richting het startpunt. Natuurlijk moet je voor je terugkeert ook nog even afstappen bij de beroemde Abdij van Averbode. De abdij werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Het is een abdij van de Premonstratenzers, ook Norbertijnen of Witheren genoemd. Overdag kun je het binnenplein van de abdij en de abdijkerk vrij bezoeken. Je bent ook welkom in de abdijboekhandel die op het binnenplein gevestigd is. De moeite waard, want je bezoek is een ontdekkingstocht naar het leven van de norbertijnen van Averbode. Er wordt je een open kijk gegund op de inspiratie en drijfveren van de gemeenschap, ziet hoe een abdijdag er uit ziet en welke taken worden verricht. Ook over het gebedsleven en de bewogen inzet voor medemensen krijg je heel wat informatie. Kortom: hier zie je het abdijleven zoals het is.

Niet meer hier te zien, maar wel afkomstig uit deze abdij is het bijzondere passieretabel, dat vertelt het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth vertelt. Het linkerluik toont zijn kruisiging, het houten gedeelte de bewening en het rechterluik zijn verrijzenis. Het is niet zeker door wie de luiken zijn geschilderd en ze kunnen zelfs van verschillende kunstenaars zijn. Het retabel maakt deel uit van de collectie van het Vleeshuis te Antwerpen en is anno 2010 tijdelijk tentoongesteld in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in de Scheldestad. Tegenwoordig maakt het deel uit van de tentoonstelling van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

88
88 (Mie Maan, 2230, Herselt, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

88
Jouw startpunt
Knooppunt 88
Mie Maan
2230 Herselt
Plan route naar startpunt

Hertbergweg
2230 Herselt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Norbertine Abbey

Norbertine Abbey

Abdij

Klooster (mannen of vrouwen) van contemplatieve kloosterorde. ...

Meer informatie
Abdij van Averbode

De Abdij van Averbode

Abdij

De abdij werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, gr...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Originele laatste avondmaal"

 geplaatst op:

Het laatste avondmaal is geen replica maar van de grootmeester himself

"Mooie route met 2 missers"

 geplaatst op:

Een mooie route door afwisselend landschap én 2 prachtige abdijen! Volgens ons misten er 2 knooppunten: tussen 40 en 82 moet je 30 volgen en tussen 70 en 48 moet je 32 volgen. We zagen ook dat sommige route-nummers overplakt waren met andere stickers met andere nummers. Zou het kunnen dat het daardoor niet meer klopt? Het zou fijn zijn als dit opgepakt wordt want de route is té mooi!

"abdij route"

 geplaatst op:

Hertbergweg parking : daar is geen parking Aan de abdij van Averbode daar gaat het even mis, je word op een gegeven moment in een weg gestuurd die niet te berijden is met de fiets. Voor de rest een aanrader en een rustige mooie route.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137660 | Toegevoegd op 19-12-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding