Doornenburg, Huissen en Elst

Fietsroute 137639

Aangeboden door:

4697 45

Omschrijving

Lekker fietsen in de Over-Betuwe, waar de rivieren kronkelend hun weg zoeken naar de zee en waar je in het forensenstadje Huissen een verrassend nieuwe kern aantreft, want de Tweede Wereldoorlog woedde hier hevig, waardoor veel huizen beschadigd raakten of in de as werden gelegd. De detailhandel bloeit hier als nooit tevoren: gezellige winkelstraten en talloze horecagelegenheden geven je een ruime keuze in wat te gaan doen. Toch speelt de tuinbouw, die vroeger van groot belang was voor de streek, nog altijd een grote rol in de omgeving. En ondanks het feit dat er weinig historische gebouwen overgebleven zijn, heeft de stad wel wat oude gewoonten in ere weten te houden: de processie, het HUissense Gilde, het Carnavalsfeest en de traditionele ‘Vleiskeure’ op de donderdag voor de kermis worden elk jaar weer uitbundig gevierd.

Je fietst dan via Huissen naar Bemmel tot je kasteel De Kinkelenburg tegen komt. De vroegste vermelding van Kasteel De Kinkelenburg vinden we terug in 1403, toen Johan van Ambe werd beleend met 'een huys ende hoffstadt met graven ende cingelgraven tot Bemmel gelegen'. Waarschijnlijk bestond het kasteel toen uit een vierkante, stenen woontoren, waarvan de fundamenten nog steeds onder het huidige gebouw liggen.

Tenslotte breng je in Pannerden het gelijknamige fort, dat werd gebouwd tussen 1869 en 1871, een bezoek. Het Fort Pannerden werd opgetrokken om de splitsing van het Pannerdensch Kanaal (de Rijn) en de Waal te bewaken en de opmars van vijanden te vertragen. De eerste ontwerpen van het fort stammen uit 1819. Tijdens WOI is het fort volledig bezet geweest. Na deze oorlog werd het fort gebruikt voor oefeningen door defensie. In 1926 werd het grootste deel van het fort verplaatst, op vier kanonnen na die bleven staan. Bijzonder aan deze kanonnen was dat ze door zeer kleine schietgaten konden schieten. Toen de kogels voor deze kanonnen bijna op bleken te zijn, zijn de kanonnen verschroot en één werd er naar Hoek van Holland overgebracht. Veel materialen uit het fort zijn nu nog terug te vinden in de omgeving, verwerkt in schuren of kippenhokken.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Kasteel Doornenburg
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Kasteel Doornenburg
Kasteelsepad
6686BX Lingewaard
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Munnikhofsestraat
6691HJ Lingewaard

VVV Millingen a/d Rijn in Hotel Millings Centrum

van Lyndenstraat
6566CA Groesbeek
0900 112 23 44

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/51-Fort-Pannerden.png

Fort Pannerden

Fort

Fort Pannerden barst van de spannende verhalen die je er kunt ...

Meer informatie
Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg

Kasteel

In de 9e eeuw stond hier al een kasteel, waarschijnlijk als ve...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/gld_kinkelenburg_2011-06-04_jwe-1111.jpg

Kasteel De Kinkelenburg

Kasteel

Dit kasteel heeft een prachtige ligging in het centrum van Bem...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137639 | Toegevoegd op 17-12-2013 | Laatst gewijzigd op 9-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding