Westkapelle, Veere en Vrouwenpolder

Fietsroute 137621

Aangeboden door:

4430 58

Omschrijving

In Domburg en in Oost- en Westkapelle proef je het kleinschalige toeristische karakter van Zeeland. Oostkapelle is één van de grotere dorpen in de provincie, met oude boerderijen in een kleine dorpskern en luxe, exclusieve huizen in een park buiten de eigenlijk kom. Deze worden voornamelijk bewoond door mensen van buiten het dorp. In Oostkapelle moet vroeger een kapel hebben gestaan, die het zusje is van een andere kapel in Westkapelle. Die plaats ontwikkelde zich in de middeleeuwen beter dan Oostkapelle, dat tot in de twintigste eeuw een klein boerendorp bleef. Westkapelle trof een ander lot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dorpje werd zwaar getroffen door een bombardement en werd vrijwel volledig van de kaart geveegd. Anno 2013 ligt er in Westkapelle nog altijd een kreek, die ontstond als gevolg van het bombardement. Een duidelijk herinnering aan de oorlog en de bevrijding is de Sherman-tank die nog altijd op de dijk uitkijkt over het water. Dichtbij vuurtoren ‘Hoge Licht’ waar Westkapelle bekend om staat, liggen ook de graven van de oorlogsslachtoffers. Het landingsmonument Westkapelle, dat op de dijk langs het plaatsje staat, herinnert aan het feit dat de dijk doorbroken werd door geallieerde bommen en dat Walcheren overspoeld werd. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Oostkapelle een inhaalslag door zich als badplaats te ontwikkelen, in navolging van Domburg. Wanneer je Vrouwenpolder uit fietst, kom je voorbij Oostkapelle kasteel Westhove tegen. Met prachtige torens is de robuuste burcht en het groene, zorgvuldig aangelegde landgoed er om heen, een lust voor het oog. Het slot werd in 1277 al genoemd als eigendom van de abdij van Middelburg, maar bestond waarschijnlijk al veel langer. Het kasteel heeft veel eigenaars gekend, want telkens wanneer er een nieuwe abt kwam, werd Westhove eigendom van de nieuwe broeder. Vervolgens kom je bij de Lage vuurtoren van Westkapelle (Noorderhoofd). De rode vuurtoren werd in 1875gebouwd en heeft een hoogte van 11,5 meter. Omdat Westkapelle twee vuurtorens heeft en de andere een hoger lichtsignaal seint, wordt dit de “Westkapelle Laag” genoemd. De vier verdiepingen tellende vuurtoren doet eenvoudig aan, maar is een mooi object. Via het landingsmonument Westkapelle fiets je naar molen De Koe in Veere. De ronde stenen stellingmolen is nog relatief jong; hij werd pas in 1909 gebouwd. Dat gebeurde op de plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 stond, maar die is afgebrand. Volgens de Zeeuwse traditie is de bakstenen molen wit van kleur. De Koe wordt gebruikt om koren te malen en is nog altijd maalvaardig. Tevens is het een recreatiewoning.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

27
27 (Koningin Emmaweg, 4354KE, Vrouwenpolder, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

27
Jouw startpunt
Knooppunt 27
Koningin Emmaweg
4354KE Vrouwenpolder
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Koningin Emmaweg
4354KD Veere

VVV Oostkapelle

Lantsheerstraat
4356AT Veere
0118 58 29 10
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Westhove-Oostkapelle

Kasteel Westhove

Kasteel

Kasteel Westhove was ooit een machtig kasteel. Het kasteel wer...

Meer informatie
Geen foto van De Koe

De Koe

Windmolen

Molen De Koe werd gebouwd in 1909 als vervanger voor een eerde...

Meer informatie
Vuurtoren Westkapelle

Lage vuurtoren van Westkapelle (Noorderhoofd)

Vuurtoren

De gietijzeren vuurtoren het Lage licht of het Noorderhoofd vo...

Meer informatie
Geen foto van Landingsmonument Westkapelle

Landingsmonument Westkapelle

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137621 | Toegevoegd op 17-12-2013 | Laatst gewijzigd op 14-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding