Boijl, Wolvega en Noordwolde

Fietsroute 137614

Aangeboden door:

3161 22

Omschrijving

Ten oosten van Wolvega kun je fantastisch fietsen door de Lendevallei. De Elzenbroekbossen hebben het ooit open terrein redelijk dichtgemaakt. Zij groeien goed doordat een groot deel van de petgaten verlandde en doordat het moerasachtige gebied steeds droger werd. De veenplassen in de petgaten die wel bleven bestaan, zorgen nog altijd voor mooie veenmosrietlandjes en varens waar libellen op af komen. Je vindt er ook zonnedauw, stukjes blauwgrasland en meer bijzondere soorten, zoals sterzegge en Spaanse ruiter. Fietsend langs de bloemrijke hooilanden vind je eikenbosjes, boomwallen en singels, restanten van heideveldjes en stukjes land waarop groenten verbouwd worden. Door deze variatie weten ook vogels hun weg naar de Lendevallei te vinden. Weidevogels als de kievit en de wulp, maar ook de zwarte stern en de blauwborst die worden aangetrokken door het moerasachtige gebied en ook watervogels zoals de krakeend en de fuut dobberen graag op de plassen in de Lendevallei. En met al die diversiteit kunnen ook de bosvogels niet achterblijven: haviken jagen op hun prooi terwijl de grote bonte specht op de bomen roffelt. De gelukkige fietser vangt een glimp op van de kwartelkoning, de porseleinhoen en de grauwe klauwier, die erg zeldzaam zijn in dit gebied. Na bijna 54 kilometer fietsen kom je molen Windlust in Noordwolde tegen. De achtkante stellingmolen werd in 1859 gebouwd en kreeg zijn stelling pas in 1880. Het was een korenmolen die op windkracht maalde. De Windlust werd sinds 1921 aangedreven door een dieselmotor, maar verloor aan het begin van de jaren vijftig zijn maalfunctie. Ook na een restauratie in 1961 draaide de molen maar weinig. Sinds 1976 stellen vrijwillige molenaars de molen vrijwel elke zaterdag in bedrijf om verval tegen te gaan. Wanneer je terugkomt bij de parkeerplaats van Te Hooi en te Gras, waar je gratis je auto hebt geparkeerd, adviseren we je om hier een verblijf te boeken. De vakantiehuisjes en appartementen zijn van alle gemakken voorzien en je kunt er heerlijk tot rust komen. In de boerderij is een Finse sauna gemaakt waarin je de inspanning van de dag er uit kunt zweten. Of plof neer op de stiltevlonder en zoek een mooi plekje onder de bomen in een schommelstoel of aan een tafeltje, zodat je daar in alle rust kunt genieten van een boekje en een drankje. Fietsroute 137615 heeft het rustieke vakantiepark ook als uitvalsbasis, dus met een verblijf kun je genieten van niet één, maar van twee prachtige fietsroutes door de omgeving.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Boijlerweg, 8392ND Weststellingwerf, Friesland, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Weststellingwerf
Boijlerweg
8392ND Weststellingwerf
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Boylerstraat
8387 Westerveld

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Boemerang

Restaurant en Pannenkoekhuis De Boemerang

Restaurant

Bij Restaurant en Pannenkoekhuis De Boemerang in het pittoresk...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Windlust

Windlust

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137614 | Toegevoegd op 17-12-2013 | Laatst gewijzigd op 15-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding