Castricum, Heiloo en Egmond-Binnen

Fietsroute 137612

Aangeboden door:

7040 81

Omschrijving

Egmond aan Zee is ontstaan achter de duinen in 977. Volgens oude verhalen was er ene Walgerus, een herenboer uit Egmond-Binnen, die tien huizen gebouwd heeft voor arme gezinnen. Zij mochten er voor niets wonen als ze tien procent van hun visvangst af zouden staan aan de abdij in Egmond-Binnen. Egmond aan Zee is dus van oudsher een echt vissersdorp dat zich doorontwikkeld heeft. Daarnaast voerden de bewoners een voortslepende strijd met de zee: het dorp heeft een aantal van zijn huizen door het water opgeslokt zien worden. In 1570 verdwenen er ongeveer vijftig huizen in de zee en in 1741 werden 36 huizen en de kerk met toren geheel opgeslokt. Je kunt heerlijk fietsen tussen de dorpjes en in het Noordhollands Duinreservaat. De uitgestrektheid en afwisselende begroeiing van de zandgronden zorgen voor een grote variatie aan plant- en diersoorten. De Noordzee is niet ver weg en dat merk je! Hoewel de fietsroute niet langs de zee gaat, kun je hem natuurlijk wel verleggen om eens lekker uit te waaien aan het water. Of breng een bezoekje aan bezoekerscentrum De Hoep, waar je alles leert over het Noordhollands Duinreservaat en het zuiveren van water. Er is een ‘belevingseiland’ aangelegd, dat je een voorproefje geeft van de duinen, maar ook de tijdelijke tentoonstelling, die elk kwartaal een ander thema heeft, is erg leuk om te bekijken. Hoogtepunt is waarschijnlijk de speciaal aangelegde tuin, die toont hoe het duinlandschap is ontstaan en waar je bijzondere dieren en unieke bomen en planten ziet. Onder andere in de vlindertuin en bij de vogelobservatiewand zul je je ogen uit kijken! De fietsroute start bij Stayokay Egmond, dat dicht bij het strand gevestigd is maar ook het kunstenaarsdorpje Bergen en het altijd gezellige Alkmaar liggen op een steenworp afstand. Route 137613 leidt vanaf het hotel naar deze prachtige plaatsen, dus boek een overnachting, zodat je kunt gaan genieten van een echt fietsweekend. Niets is zo lekker als ‘thuiskomen’ en onder een warme douche kunnen stappen na een fietstocht. En voor het eten hoef je ook niet te zorgen: je hoeft alleen maar plaats te nemen in de mooie zalen of aan de bar om op je wenken bediend te worden!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Stayokay Egmond
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Stayokay Egmond
Herenweg
1935 AJ Egmond-Binnen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

van Oldenborghweg
1934PH Bergen (NH)

heiloo

Stationsplein
1851LN Heiloo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels231.png

Stayokay Egmond

Hotel

Stayokay Egmond is een modern en duurzaam hostel. Het ligt dic...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bezoekerscentrum De Hoep

Bezoekerscentrum De Hoep

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137612 | Toegevoegd op 17-12-2013 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding