Koudekerke, Breezand en Veere

Fietsroute 137476

Aangeboden door:

6987 60

Omschrijving

In het westelijke deel van Zeeland kun je genieten van de weidsheid van de provincie, terwijl je door het landschap fietst. Je ziet de Noordzee, de imposante Deltawerken en het Veerse Meer liggen. Nationaal landschap Walcheren laat je het beste zien wat Zeeland te bieden heeft. De oudste delen van het landschap zijn de historische duinenrij, de kreekruggen en poelen die worden gevormd door lage, open komgebieden. Deze prachtige natuurlijke elementen herinneren je aan het feit dat het gebied ooit toebehoorde aan de zee. De aanleg van de Deltawerken startte in 1958. Nooit meer mocht een watersnoodramp als in 1953 voorkomen. Bijkomend voordeel was dat daarmee ook Walcheren werd ontsloten voor de rest van Nederland; de bereikbaarheid van het gebied, waar voornamelijk landbouw bedreven wordt, verbeterde aanzienlijk. Langs het tweeëntwintig kilometer lange Veerse Meer, kan je genieten van pittoreske dorpen, oude molens en een prachtig uitzicht over het water. Het Veerse Meer ontstond door afdamming van het Veerse Gat, toen de Deltawerken werden aangelegd. Tot 1969 was het beheer van het meer dan ook in handen van de Deltadienst. Het brakke water, met variërend zoutgehalte, is een van de weinige plaatsen in Nederland waar het zuiderzeekrabbetje en de trompetkalkkokerworm, maar ook palingbrood voorkomt. Jaarlijks worden hier duizenden regenboog- en beekforellen uitgezet. Op en in het meer komen zeilers, sportvissers, sportduikers, surfers, waterskiërs en kanoërs hun hart ophalen. Tijdens de tocht kom je in Veere een mooie koren- en pelmolen tegen. Stellingmolen De Lelie werd in 1872 geplaatst als opvolger van een afgebrande voorganger. De molen heeft tussen 1940 en 1980 als een kale romp een treurig aanzien gehad, maar in 1981 en 1982 vond een grootschalige restauratie plaats. De molen kreeg zijn wiekenkruis terug en inmiddels wordt hij door vrijwilligers draaiende gehouden. Bij het dorpje Veere kom je ook molen De Koe tegen. De ronde stenen stellingmolen zie je al van redelijke afstand liggen. De Koe werd in 1909 gebouwd en mag daarmee redelijk jong worden genoemd. Dat gebeurde op de plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 stond, maar die is afgebrand. Volgens de Zeeuwse traditie is de bakstenen molen wit van kleur. De Koe wordt gebruikt om koren te malen en is nog altijd maalvaardig. Tevens is het een recreatiewoning.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

80
80 (John O. Forfarstraat, 4371JB, Koudekerke, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

80
Jouw startpunt
Knooppunt 80
John O. Forfarstraat
4371JB Koudekerke
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Honte
4371JA Veere

VVV Zoutelande

Bosweg
4374AA Veere
0118 56 18 18
Stuur een mail

Phila Plus

Noorderbaan 21
4386CD Vlissingen
0118 - 56 27 62
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Koe

De Koe

Windmolen

Molen De Koe werd gebouwd in 1909 als vervanger voor een eerde...

Meer informatie
Geen foto van De Lelie

De Lelie

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137476 | Toegevoegd op 9-12-2013 | Laatst gewijzigd op 26-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding