De Wieden en de Weerribben vormen samen één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Met 35 vierkante kilometer aan open water, rietlanden, moerasbossen is De Weerribben een natuurlijke habitat voor veel vogels, zoogdieren en insectensoorten. Door veenwinning is dit poldergebied in de geschiedenis flink afgegraven. Hierdoor zijn uitgestrekte rietvelden, bloemrijke hooivelden ontstaan. Water, héél veel water, in de vorm van kolkjes, meren, plassen, vaarten en vennen stimuleert de groei van bijzondere planten. De moerassen zijn dichtbegroeid en hier kom je onder andere dennenwolfsklauw, moeraswolfsklauw, blonde zegge en slank wollegras tegen.
Op de plassen, vennen en meren groeien en bloeien waterlelies, krabbenscheer of waterscheerling, maar je ziet ook grote massa’s van het vleesetend plantje blaasjeskruid drijven. In de rietlanden, waar de grond snel verzuurt, vallen kleurige wilgenroosjes, glidkruid, winde en moerasandoorn goed op. Waar de grond is verzuurt groeien dopheide, veenmossen, zonnedauw en moeraskartelblad en de bossen bestaan grotendeels uit elzen, berken en lijsterbessen.
Viseters zoals de aalscholver, de Wulp en de zwarte stern halen hun voedsel uit de wateren van De Wieden, maar ook andere roofvogels jagen hier. De bruine kiekendief en zeldzame velduil maken op de trilvenen, blauwgraslanden en veenheiden hun prooi en ook reeën, vossen, otters houden zich in leven met wat de Weerribben hen te bieden heeft. Een grote verscheidenheid aan vlinders en libellen fladderen van plant naar plant in de waterrijke, drassige omgeving en maken het kleurenpalet compleet. Voor meer informatie bezoek je het Natuuractiviteitencentrum De Weerribben, waar je op een leuke manier meer over het gebied te weten komt. Of beklim de uitkijktoren voor adembenemende panorama’s.
Ook Giethoorn verzekert je van een leuk uitje. Het dorpje, dat nog geen 3000 inwoners telt, heeft de bijnaam ‘Hollands Venetië’. Het staat bekend om zijn pittoreske uiterlijk: schattige bruggetjes lopen over waterwegen waar punters in drijven. De sloten en vaarten werden om huizen heen gegraven, zodat het turf uit de omgeving goed afgevoerd kon worden. Door de vervening ontstonden er plassen en meren en door het graven van de waterwegen zo ontstonden er losse eilandjes, waarop de huizen van de inwoners van Giethoorn gebouwd werden. De punters, die worden bestuurd en voortgedreven door de punterboom, maken het plaatje af en doen sterk denken aan de gondels die in Venetië als belangrijkste vervoermiddel dienen.
Molen Giethoorn Molengat is een fraai poldermolentje wat je in het dorp kunt gaat bekijken. De tjasker werd in 1979 gebouwd en staat, ondanks dat het een gemeentelijk monument is, op particulier terrein. De molen kan alleen het water uit het molengat, het meertje waaraan hij zijn naam ontleent, rondpompen. De molen is vrijwel helemaal van hout, inclusief de roeden. Die zijn oudhollands opgehekt.
Let op: de veerpont in Jonen, tussen knooppunt 51 en 52 vaart niet tussen 1 nov. en 31 maart.
Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen
Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.
Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.
Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!
Mooie afwisselende route door een prachtig natuurgebied.
Was een mooie route om te fietsen. Ondanks dat je bij Giethoorn op een fietspad rijd kan je er bijna niet fietsen door de vele wandelaars. Voor begin mei vond ik het daar al best druk. Zal je deze route in het hoog seizoen gaat doen hou er dan rekening mee dat dat je er ook een flink stuk zal moeten lopen met de fiets aan de hand.
Vooral de route langs Kalenberg vonden wij fantastisch! Bij Giethoorn een kapotte brug ( zou binnenkort weer begaanbaar moeten zijn) ook wel erg druk om te fietsen (augustus)
Ook je ervaring delen? Log in of registreer je voor een gratis account.
Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137445 | Toegevoegd op 6-12-2013 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022
Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.