Veere, Zanddijk en Middelburg

Fietsroute 137441

Aangeboden door:

7252 117

Omschrijving

Rondom het tweeëntwintig kilometer lange Veerse Meer, kan je genieten van pittoreske dorpen, oude molens en een prachtig uitzicht over het water. De breedte van het brakwatermeer varieert tussen de 150 en 1500 meter en op de diepste plaatsen is het meer wel 25 meter diep. Het totale wateroppervlak is 2030 hectare en in het meer liggen dertien eilanden. Het Veerse Meer ontstond door afdamming van het Veerse Gat, toen de Deltawerken werden aangelegd.

ot 1969 was het beheer van het meer dan ook in handen van de Deltadienst. Het brakke water, met variërend zoutgehalte, is een van de weinige plaatsen in Nederland waar het zuiderzeekrabbetje en de trompetkalkkokerworm, maar ook palingbrood voorkomt. Jaarlijks worden hier duizenden regenboog- en beekforellen uitgezet. Op en in het meer komen zeilers, sportvissers, sportduikers, surfers, waterskiërs en kanoërs hun hart ophalen.

De volgende molen die je ziet staat in Veere en heet De Koe. Wanneer je in Veere komt, zie je in dit dorp al van redelijk veraf een ronde stenen stellingmolen staan. De Koe is nog relatief jong; hij werd pas in 1909 gebouwd. Dat gebeurde op de plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 afbrandde. Volgens de Zeeuwse traditie is de bakstenen molen wit van kleur. De Koe wordt gebruikt om koren te malen en is nog altijd maalvaardig, maar de molen wordt ook gebruikt als recreatiewoning.

Dan fiets je naar de hoofdstad van Zeeland om korenmolen De Koning te bekijken. De molen werd gebouwd als opvolger van een afgebrande voorganger. Op onderbouw van de oude molen werd de huidige ronde romp gezet. Tot 1938 maalde de molen op windkracht beroepsmatig graan. Daarna raakte de molen in verval, met als dieptepunt de onttakeling in 1951. Vijf jaar later werd de molen maalvaardig hersteld.

In het hart van Middelburg vind je ook de prachtige Abdijtoren De Lange Jan. De kerktoren telt 90,5 meter en werd in de tweede helft van de veertiende eeuw gebouwd. De toren staat als elfde op de lijst van hoogste kerktorens van Nederland en heeft tijdens zijn geschiedenis al diverse keren in brand gestaan. Je kunt de achtkantige toren beklimmen, als je het aandurft om 207 treden omhoog te lopen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

32
32 (Kraaienestweg, 4351RS, Veere, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

32
Jouw startpunt
Knooppunt 32
Kraaienestweg
4351RS Veere
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Landschuurweg 5A
4351RR Veere

Oplaadpunt

Kerkstraat
4351AG Veere

VVV Veere

Oude Wacht
4351AW Veere
0118 58 13 42

De Fietstoko

Dorpsdijk 32
4354 AD Vrouwenpolder
+31 (0)6 31 95 43 45
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Boerderijwinkel Van den Bosse

Boerderijwinkel Van den Bosse

Leuke afstappers

Boerderijwinkel Van den Bosse is een gezellige boerderijwinkel...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Abdijtoren de Lange Jan

Abdijtoren de Lange Jan

VVV-idee

De toren van de Lange Jan is 90,5 meter lang (behoort in de to...

Meer informatie
Geen foto van De Koe

De Koe

Windmolen

Molen De Koe werd gebouwd in 1909 als vervanger voor een eerde...

Meer informatie
Geen foto van De Koning

De Koning

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Kees

op:

Irene

op:

Lindsay, Anders

op:

Lotte, Anders

op:

Robert

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137441 | Toegevoegd op 6-12-2013 | Laatst gewijzigd op 4-1-2023

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding