Het voorste deel van de Achterhoek

Fietsroute 137319

Aangeboden door:

6985 113

Omschrijving

Op deze route verken je Doetinchem en het natuurgebied ten oosten van deze stad in de Achterhoek. Je fietst door het typische coulisselandschap van deze streek. Ook rijd je tussen Doetinchem en Terborg langs de Oude IJssel. Deze waterloop was ooit een zijtak van de Rijn. De Oude IJssel ontspringt in Duitsland en stroomt daarna via onder meer Doetinchem naar Doesburg, waar hij in de IJssel uitmondt. In de streektaal van de Achterhoek, het Nedersaksisch, heet de rivier de Olde Iessel. Langs de Oude IJssel is aan het einde van de zeventiende eeuw de Nederlandse ijzerindustrie ontstaan. Hier werd op enkele meters onder de grond ijzeroer gewonnen en als grondstof gebruikt in plaatselijke ijzergieterijen. Je fietst door het dorpje Gaanderen waar Josias Olmius aan het einde van de zeventiende-eeuw de eerste Nederlandse hoogoven bouwde, een ijzermolen. Hij produceerde onder meer bommen, handgranaten en kogels. Ook rijd je over het eeuwenoude Landgoed Slangeburg, waar onder meer het gelijknamige kasteel staat. Het bijna 600 hectare grote terrein bestond van oudsher uit natte heide en bossen, maar werd in opdracht van kasteelheer en generaal Frederik Johan van Baer (1645-1713) grotendeels ontgonnen. Van Baer ontwierp daarbij het lanenstelsel dat nog steeds in de vorm van een trapezium op het landgoed ligt. Langs deze lanen staan eeuwenoude beuken waarin vleermuizen en boommarters leven. Tussen 1895 en 1945 was het kasteel in handen van de Duitse familie Passmann. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het als vijandelijk goed in handen van de Nederlandse staat. Staatsbosbeheer is het landgoed weer aan het ‘vernatten’ om het in oude staat terug te brengen. Het kasteel doet tegenwoordig dienst als gasthuis van de Benedictijner Sint-Willibrordsabdij die na de Tweede Wereldoorlog op het landgoed gebouwd werd. Er worden rondleidingen gegeven. In het gezellige Doetinchem fiets je onder meer langs De Walmolen, een uit 1851 daterende wal- en stellingmolen. Het is een van de weinige overgebleven monumenten in deze reeds in de middeleeuwen gestichte stad. Een grote stadsbrand legde in 1527 het centrum in as. Een vergissing van de geallieerden – zij dachten in 1945 de Duitse stad Isselburg te bombarderen – vaagde bijna het gehele stadscentrum weg. Start- en eindpunt van de route liggen bij Hotel Restaurant De Roode Leeuw in Terborg, een industriestadje ten oosten van Doetinchem. Je kunt hier terecht voor een kop koffie op het terras, een borrel met bittergarnituur of een uitgebreid diner in het sfeervolle restaurant. In het authentiek warm ingerichte hotel-restaurant kom je helemaal tot rust met een comfortabele overnachting. Je kunt je fiets in de bewaakte stalling kwijt om de omgeving te voet verder te ontginnen. Ook kun je hier een golfarrangement boeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel Restaurant De Roode Leeuw (Sint Jorisplein, 7061CN, Terborg, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel Restaurant De Roode Leeuw
Sint Jorisplein
7061CN Terborg
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Sint Jorisplein
7061CN Oude IJsselstreek

Parkeerplaats centrum

Walstraat
7061CK Oude IJsselstreek

terborg

Stationsweg
7061CT Oude IJsselstreek

VVV Ulft in CIVON

Hutteweg 32
7071 BV Ulft
0315 64 04 77
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels219.png

Hotel Restaurant De Roode Leeuw

Hotel

Hotel Restaurant De Roode Leeuw ligt in het hartje van Terborg...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Kasteel-Slangenburg

Slangenburg

Kasteel

Slangenburg is een kasteel dat stamt uit 1354. Door de eeuwen ...

Meer informatie
Geen foto van Walmolen

Walmolen

Windmolen

De Walmolen werd in 1851 in Doetinchem gebouwd om een oude sta...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"prachtig landschap"

  op:

Ton, Anders

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Alleen in Doetinchem vanwege wegwerkzaamheden was de route niet goed meer re volgen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137319 | Toegevoegd op 29-11-2013 | Laatst gewijzigd op 6-9-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding