Blesdijke, Oldemarkt en Munnekeburen

Fietsroute 137309

Aangeboden door:

4834 80

Omschrijving

De Grote Veenpolder in Friesland is waarschijnlijk het beste bewaarde geheim van deze provincie. Dit uitgestrekte gebied is nauwelijks bekend bij het grote publiek. In dit gebied werden al in 1100 de eerste hutjes werden gebouwd. Zo ontstonden er kleine nederzettingen, die uitgroeiden tot dorpjes. Scherpenzeel was het centrale dorp van de Grote Veenpolder, die in de achttiende eeuw werd aangelegd om de landerijen en boerderijen tegen overstromingen te beschermen. De aanleg van de polder ging niet zonder slag of stoot, want de boeren moesten allemaal grond afstaan, wat zij natuurlijk niet wilden. Ontdek al fietsend de mooiste veenpolder van Nederland, met vele sloten, vaarten, petgaten, riviertjes, moerassen en gemalen die langs oude dijken en sluizen staan.

Je doorkruist de Rottige Meente, een natuurreservaat dat op de grens van Overijssel en Friesland ligt. Het gebied, vol kleine graslandjes, trilvenen en veenmosrietlanden ontstond door vervening: rond 1900 werd het gebied ontgonnen en uitgebreid door middel van ruilverkaveling. De petgaten en legakkers zijn subtiele herinneringen aan de tijd van de turfwinning. De grote vuurvlinder en de Europese otter hebben het er prima naar hun zin en bijzonder is ook de aanwezigheid van het zeldzame groenknolorchis.

Prachtige molens sieren de Rottige Meente. Twee schitterende exemplaren staan dicht bij elkaar. De Rietvink, gebouwd in 1855, is een door wind aangedreven poldermolen die tot 1964 als zodanig is gebruikt. Daarna werd de achtkante bovenkruier omgebouwd tot vakantiewoning.

De Reiger is de andere windmolen die in het poldergebied staat. De molen werd in 1871 gebouwd. Ook deze achtkante bovenkruier werd ingezet om de polder te bemalen, maar de grondzeiler kreeg later ook een woonbestemming.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

75
75
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Parkeerplaats

De Merriemaden
8479KC Weststellingwerf

Bezoekerscentrum De Weerribben

Hoogeweg
8376 Steenwijkerland

Tourist Info Ossenzijl

Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
+31 (0)546 47 72 72
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen De Rietvink

Molen De Rietvink

Windmolen

Molen De Rietvink is de eerste molen die werd gebouwd op de Gr...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Reiger

Molen De Reiger

Windmolen

Deze molen is een van de vijf molens van de Grote Veenpolder. ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route. Zit wel een fout in tussen knoop punt 35 en 34. Ook komt de aanwijzing te dicht op het knooppunt waardoor je moet afremmen de hele tijd"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137309 | Toegevoegd op 28-11-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding