Een woestijn midden op de Veluwe

Fietsroute 137248

Aangeboden door:

9372 111

Omschrijving

Wie de rust van de natuur zoekt, zit op het deel van de Veluwe bij Kootwijk goed. Een onverwachte woestijnachtige zandvlakte van zo’n 700 hectare, heidevelden met planten die onder barre omstandigheden tot volle wasdom komen en weidegronden waar de horizon kilometers verderop lijkt te liggen. Daarnaast groeien op de glooiende heuvels ook de prachtige dichte bossen die je van de Veluwe gewend bent. Overal zie je sporen van wild; reeën en edelherten, maar ook vossen, hazen en andere kleinere dieren laten hun sporen na wanneer zij scharrelend op zoek zijn naar voedsel. Wanneer je vroeg op de dag of rond de schemering door het gebied trekt, ben je getuige van het bijzondere leven van deze dieren. De bonte specht roffelt enthousiast op de eeuwenoude bomen, een buizerd laat zich uit de lucht vallen om zijn prooi te verorberen of je staat ineens oog in oog met een wild zwijn. Je fietst ook om het Harskampse Zand heen, wat wordt gebruikt als militair oefenterrein door de landmachtkrachten die in de omgeving van Ede nog gelegerd zijn. Aan de rand van dit stuifzandgebied staat molen Lana Mariana, die werd gebouwd in 1739. Hoewel hij niet meer als dusdanig herkenbaar is, is het oorspronkelijk een beltmolen met een ronde stenen romp, die gebruikt werd voor het malen van graan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het bouwwerk zwaar beschadigd en tot 1984 bleef de molen een ruïne, zonder kap en zonder wieken. Sinds een restauratie in 2002 is het buitenaanzicht hersteld, maar van het binnenwerk is niets meer over. Een paar kilometer verder kom je bij een luisterpunt van de Liberation Route. Bij L56: De Slag om Otterlo kan je luisteren naar het indrukwekkende verhaal van de “laatste grote slag” in Nederland en de naweeën die die slag voor de vechtende troepen en de bevolking met zich meebracht.  Bij Hoog Buurlo kom je langs een eeuwenoude bos- en bewoningskern. Hier, in het hart van de Veluwe, staan twee schaapskooien en twee woonhuizen bij elkaar. Statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen vormen een prachtig doorkijkje naar het verleden. Een kudde Veluwse heideschapen verblijft in de schaapskooi, zoals dat ook vroeger gebeurde. Overdag grazen de dieren vrij in de natuur.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

81
81 (Boveneindseweg, 3775KT Kootwijk, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

81
Jouw startpunt
Knooppunt 81
Boveneindseweg
3775KT Kootwijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Boveneindseweg
3775KD Barneveld

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende mooie plekjes die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen Lana Mariana

Molen Lana Mariana

Windmolen

De molen Lana Marina is sinds 1739 op de huidige plek te vinde...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Een schaapskooi dient als nacht- en winterverblijf voor een sc...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Bezoekerscentrum Nationaal Park de Hoge Veluwe

Bezoekerscentrum Nationaal Park de Hoge Veluwe

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137248 | Toegevoegd op 22-11-2013 | Laatst gewijzigd op 5-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding