Heeg, Balk en Koudum

Fietsroute 137232

Aangeboden door:

6592 107

Omschrijving

De Friese streek Gaasterland is een heel ander soort gebied dan je in de Friese provincie verwacht aan te treffen: in plaats van een vlak polder- en weidelandschap heeft dit natuurgebied rijk glooiende bossen. Het reliëf dat het op- en aflopende landschap veroorzaakt vormde een natuurlijke beschermwal tegen het water van de Zuiderzee, en nu nog tegen het water van het IJsselmeer. Op het hoogste punt in Gaasterland staat een luchtwachttoren die een prachtig uitzicht biedt over land én zee.

Workum is de jongste van de Friese Elf Steden en kreeg in 1399 stadsrechten. Sinds de vijftiende eeuw richtte Workum zich op de scheepsbouw, maar toen in de zeventiende eeuw ook veel polders werden aangelegd, werd ook de molenbouw een belangrijke pijler. Nog altijd is de nostalgie van die tijd voelbaar, want Workum is een beschermd stadsgezicht. Met vele bezienswaardigheden is het relatief onbekende plaatsje een verborgen schat, die klaar ligt om ontdekt te worden.

In het dorpje Woudsend staat een prachtige achtkante stellingmolen op een gemetselde witte onderbouw: windmolen ’t Lam. De molen wordt nog altijd gebruikt als koren- en pelmolen en hoewel het exacte bouwjaar onbekend is, vermoedt men dat ’t Lam voor 1698 al is gebouwd. Sinds 200 is in de molenaarswoning, die naast de molen staat, een molenwinkel en een informatiecentrum over de molen gevestigd.

In het dorpje Indijk zie je een fraaie klokkenstoel staan. Het gevaarte staat op een soort terpje in een weiland, bij een klein kerkhof. In 1720 stond er al een klokkenstoel bij een kerkje dat inmiddels vergaan is, en het had niet veel gescheeld of ook de klokkenstoel was verdwenen, want in 1949 vernielde een zware storm de stoel. De veertiende-eeuwse klok werd opgeslagen, maar 1978 weer tevoorschijn gehaald toen de huidige klokkenstoel werd geplaatst.

Vlak voordat je bij het startpunt van de tocht terugkomt, zie je de Nylânnermolen nog staan. Waarschijnlijk werd deze achtkante bovenkruier in 1784 gebouwd als poldermolen. De grondzeiler bemaalt 440 hectare aan polder en was niet de eerste molen op deze locatie. In 1624, het jaar waarin de polder werd ingedijkt, werd er al een molen met een waterrad geplaatst. Die molen kreeg later een vijzel die te klein was, waarna de huidige molen, inclusief grotere vijzel, werd geplaatst. De molen werkte op windkracht tot 1950, daarna werd er een dieselmotor in de molen geplaatst die de aandrijving verzorgde.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel- Restaurant Wymerts (Noard, 8711 AB, Workum, Friesland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel- Restaurant Wymerts
Noard
8711 AB Workum
Plan route naar startpunt

VVV Waterland van Friesland

Noard 17
8711 AA Workum

Parkeerplaats centrum

Panwurk
8711BG Súdwest Fryslân

workum

Lutswei
8711JG Súdwest Fryslân

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Hotel Wymerts

Hotel- Restaurant Wymerts

Hotel

Hotel- Restaurant Wymerts is een prachtig Hotel in de Friese E...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met helmdak, gietjaar klok 14e eeuw.

Meer informatie
Geen foto van t Lam

t Lam

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Nylânnermolen

Nylânnermolen

Windmolen

Deze molen stamt waarschijnlijk uit 1784. Het is mogelijk om d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Karin

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137232 | Toegevoegd op 22-11-2013 | Laatst gewijzigd op 20-10-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding