Zoutelande, Westkapelle en Domburg

Fietsroute 137223

Aangeboden door:

15501 263

Omschrijving

Badplaatsjes met een redelijk onbeduidende geschiedenis, kunnen toch heel aantrekkelijk zijn om eens neer te strijken. Domburg, een badplaats die al eeuwenlang mensen naar de zee trekt. Al vroeg bouwden mensen er in de zeventiende en achttiende eeuw zomerverblijven, zodat ze konden genieten van een heerlijk seizoen aan de zee, maar de geschiedenis van Domburg als badplaats begint pas echt in 1834. Dan besluiten twee Middelburgse families om met badkoetsen een zeebad te nemen. Zij zetten een trend en langzaamaan werd Domburg ontsloten voor de rest van Zeeland. Ook Westkapelle heeft geen bijzonder indrukwekkende geschiedenis, maar het dorpje werd zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog door een bombardement. Daarmee werd het vrijwel volledig van de kaart geveegd. Anno 2013 ligt er in Westkapelle nog altijd een kreek, die ontstond als gevolg van het bombardement. Een duidelijk herinnering aan de oorlog en de bevrijding is de Sherman-tank die nog altijd op de dijk uitkijkt over het water. Dichtbij vuurtoren ‘Hoge Licht’ waar Westkapelle bekend om staat, liggen ook de graven van de oorlogsslachtoffers. Het is leuk om, het Polderhuis Westkapelle Dijk- en Oorlogsmuseum, dat onderaan een stoere zeedijk staat, te bezoeken. Het museum toont je de geschiedenis van het dijkdorpje op een heel persoonlijke manier. Verhalen, foto’s en objecten leren je meer over de gewoonten en gebruiken. Uiteraard wordt ook het bombardement uitvoerig in beeld gebracht. Vervolg je tocht en zet koers naar de Lage vuurtoren van Westkapelle (Noorderhoofd). De rode vuurtoren werd in 1875 gebouwd en heeft een hoogte van 11,5 meter. Omdat Westkapelle twee vuurtorens heeft en de andere een hoger lichtsignaal seint, wordt dit de “Westkapelle Laag” genoemd. De vier verdiepingen tellende vuurtoren doet eenvoudig aan, maar is een mooi object. Een paar kilometer verderop in Meliskerke staat de Meliskerkse molen. Deze ronde, stenen grondzeiler stamt uit 1801. De korenmolen werd destijds gebouwd ter vervanging van een standerdmolen, die tijdens een hevige storm omwaaide. Tot 1954 maalde de molen graan, maar daarna raakte hij in verval, tot hij in 1987 gerestaureerd werd. Wie nieuwsgierig is naar hoe de molen werkt, kan hem op zaterdagen bezoeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Langstraat, 4374AK, Veere, Zeeland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Veere
Langstraat
4374AK Veere
Plan route naar startpunt

VVV Zoutelande

Bosweg
4374AA Veere
0118 56 18 18
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Wulkpad
4374EV Veere

Recreatiebedrijf Wim Koppejan

Duinweg 91
4374 EC Zoutelande
+31 (0)118 56 13 33
Stuur een mail

Oplaadpunt

Valkenisseweg
4373RP Veere

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Polderhuis Westkapelle Dijk- en Oorlogsmuseum

Polderhuis Westkapelle Dijk- en Oorlogsmuseum

Museum
Geen foto van Meliskerke

Meliskerke

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Vuurtoren Westkapelle

Lage vuurtoren van Westkapelle (Noorderhoofd)

Vuurtoren

De gietijzeren vuurtoren het Lage licht of het Noorderhoofd vo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Dick, Noord-Brabant

op:

P.J.

op:

"Mooi rondje."

 geplaatst op:

Mooie route, maar knooppunt 14 niet kunnen vinden.

Noortje

op:

Carsten, Anders

op:

Marieke , Anders

op:

Shirley

op:

Marc

op:

Arko, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137223 | Toegevoegd op 22-11-2013 | Laatst gewijzigd op 3-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding