Kruiningen, Yerseke en Kapelle

Fietsroute 137159

Aangeboden door:

4151 38

Omschrijving

Geen woeste natuur in Zuid-Beveland, maar keurig aangelegde polders met strakke akkerlanden die gebruikt worden voor de landbouw en de fruitteelt. Op het schiereiland tussen de Ooster- en Westerschelde heeft men de strijd van het wassende water gewonnen en wordt het vruchtbare land dankbaar bewerkt. In de derde en vierde eeuw bestond dit deel van Zeeland nog niet en lag het gebied onder water, maar vanaf de Middeleeuwen werd het gebied stukje bij beetje ingepolderd en de bevolking die er woont, kan uitstekend leven van de landbouw en de visserij. In 1530 tijdens de Sint-Felixvloed en in 1570 tijdens de Allerheiligenvloed eist het water een groot deel van het land terug, maar de bekendste overstroming is de Nederlandse geschiedenis is ongetwijfeld de Watersnoodramp van 1953. Hierbij kwam het oostelijke deel van Zuid-Beveland onder water te staan. Het schiereiland heeft veel baat gehad bij de aanleg van de Deltawerken, die Midden-Zeeland voor de rest van Nederland beter ontsloten. In Krabbedijke zie je een grondzeiler staan die gebruikt werd als korenmolen. De in 1862 gebouwde ronde stenen molen is vernoemd naar de eerste molenaar (Jan Rosier) en draagt de naam De Rozeboom. De molen had ook een pelwerk, maar dat is verwijderd. Tot 1947 maalde de molen graan, maar daarna werd hij buiten bedrijf gesteld. Beter onderhouden is de Oude Molen die je aan het einde van de tocht in Kruiningen tegenkomt. Deze korenmolen werd in 1801 gebouwd en bleef tot 1953 koren op windkracht malen. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de molen twee keer ingrijpend gerestaureerd, nadat de gemeente de grondzeiler in 1959 kocht. In 2001 werd de complete molen een stukje verplaatst, zodat hij weer wat beter wind kon vangen. Een vrijwillige molenaar stelt de molen, die ingericht is met twee koppels maalstenen, regelmatig in bedrijf. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Blauwhoefseweg, 4416RC, Reimerswaal, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Blauwhoefseweg
4416RC Reimerswaal
Plan route naar startpunt

kruiningen-yerseke

Stationsweg
4416PN Reimerswaal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Zeeuws Genieten

Zeeuws Genieten

Fietscafe

In het zonnige Zeeland ligt Camping ZeeuwsGenieten. Op het sma...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Rozeboom

Rozeboom

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Oude Molen

Oude Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137159 | Toegevoegd op 18-11-2013 | Laatst gewijzigd op 21-11-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding