Het achterland van Maaseik

Fietsroute 137153

Aangeboden door:

3009 67

Omschrijving

Kessenich grenst aan de Maas, één van de grootste rivieren die door ons land stroomt. Vroeger was het al een belangrijke scheepsroute, hoewel het soms moeilijk was om de Maas de bevaren. Dat probleem verergerde doordat in 1843 onze zuiderburen het kanaal Bocholt-Herentals aanlegden en water uit de Maas aftapten om onvruchtbare Kempische gronden te bevloeien. Ondanks dat er een verdrag in 1863 werd gesloten om dit probleem voor Nederland op te lossen, werd er vanaf 1915 hard gewerkt om de watertoevoer van de Maas te vergroten door stuwen te bouwen, kanalen aan te leggen en Maasbochten af te snijden. Doordat de hoogte van het water sterk afhankelijk is van regenval, is het water in de winter metershoog, terwijl de rivier in de zomer zelfs bijna droog staat.

En die omgeving is prachtig. De Maas heeft het landschap vormgegeven en de rivier zelf heef vele gezichten. Onder een stralende zon oogt de rivier rustiek, maar wanneer het weer minder goed is verandert De Maas in een kolkende watermassa. Fraaie plassen, moerassen, bloemrijke graslanden en grillige bossen aan de oevers worden begraasd door Konikpaarden en Gallowayrunderen . Het gebied wordt gebruikt om grind te winnen en er zijn zo veel veenpaadjes en grindruggen ontstaan die heerlijk zijn om te verkennen.

Fiets naar de Armenmolen, één van de weinige overgebleven watermolens die nog aan de Ittersebeek staat. De Armenmolen is een watermolen die werd gebruikt om koren te malen. In 1686 werd de onderslag watermolen gebouwd om armere mensen de kans te geven hun graan te laten malen. De molen heeft zijn functie tot 1950 uitgevoerd. De buitenkant oogt nog altijd authentiek, maar inmiddels wordt de Armenmolen gebruikt als woning.

Vanaf de Armenmolen fiets je naar kasteel Ter Motten. Dit prachtige kasteel staat op de plek waar vroeger waarschijnlijk een ander kasteel of motte heeft gestaan. Het huidige barokke kasteel is gebouwd in 1725. Toen de Rijksweg in 1812 werd aangelegd werd het bijhorende park in tweeën gedeeld. In 1932 is, tegen de achtergevel, nog een vleugel aangebouwd. Het interieur bevat enkele achttiende- en negentiende-eeuwse schouwen. Enkele bevatten Delftsblauwe tegels.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

14
14 (Broekstraat, 3640, Kinrooi, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

14
Jouw startpunt
Knooppunt 14
Broekstraat
3640 Kinrooi
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Frans Strouxstraat
6039GJ Weert

Oplaadpunt

Rutjensstraat
6015RE Leudal

Bezoekerscentrum Natuurpunthuis Mariahof

Mariahofstraat
3960 Bree

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ter Motten

Ter Motten

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Armenmolen-Neeritter

Armenmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Top route"

 geplaatst op:

Van alles wat geniet er van

victoire, Limburg

geplaatst op:

Route klopte niet meer na knooppunt 24 en 48 verder geen problemen

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137153 | Toegevoegd op 18-11-2013 | Laatst gewijzigd op 10-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding