Warnsveld, Zutphen en Gorssel

Fietsroute 137084

Aangeboden door:

9713 316

Omschrijving

In de gemeente Lochem ligt een klein plaatsje dat nog geen 4.000 inwoners heeft: Gorssel. Proef de gezelligheid van een hechte, kleinschalige gemeenschap waar het familiegraf van de oprichters van het uitgeversconcern Kluwer zich bevindt. Wanneer je naar vanaf Gorssel de uiterwaarden van de IJssel opzoekt, kom je bij ooievaarsdorp ’t Zand. Ten zuidoosten van het Gorssel vind je de Gorsselse Heide, wat tientallen jaren lang als militair schiet- en oefenterrein heeft dienstgedaan. Sinds 2009 vatte de nieuwe beheerder Stichting Marke Gorsselse heide het plan op om de Gorsselse Heide in oude luister te herstellen. De natte heide dreigde namelijk uit te drogen. Vroeger lagen hier uitgestrekte heidevelden die door boeren in de omgeving werden gebruikt voor verschillende doeleinden, maar tegenwoordig zijn er ook bossen te zien. Ongeveer honderd jaar geleden stonden er voornamelijk dennenbomen, maar het naaldbos ontwikkelt zich langzaam aan tot een gemengd loofbos, waar ook berken en eiken groeien. Struiken die er veel voorkomen zijn de vuilboom en de lijsterbes. In het zand werken kolonies rode bosmieren hard om hun koninginnen te behagen en naast het geroffel van de spechten fluiten verschillende zangvogels het hoogste lied, terwijl de havik en de buizerd geduchte jagers zijn. Schitterende panden zijn te bezichtigen tijdens deze fietstocht. Een architectonische hoogstandje wordt gevormd door Huis De Voorst, dat even ten oosten van Zutphen ligt. Het huis heeft een rechthoekig corps-de-logis. Gebogen galerijen verbinding het centrale gedeelte met de bouwhuizen die het pand flankeren. De huis werd in de zeventiende eeuw gebouwd, en de tand des tijds heeft het oorspronkelijke ontwerp van de tuinen flink aangetast: er zijn alleen nog een paar lanen over. In 1943 brak er een brand uit, die een groot gedeelte van het hoofdgebouw in de as legde. In 1960 werd het kasteel hersteld. Het andere prachtige gebouw dat zich prima leent voor een foto, is Huis ’t Velde. De eerste vermelding van het prachtige witte landhuis komt uit 1326, maar toch ontstaat in de zestiende eeuw pas de basis van het huidige huis. Rond 1597 laten de eigenaren het huis verbouwen: de oostelijke vleugel en het achthoekige torentje aan de voorkant zijn het resultaat. Het huis wordt tegenwoordig gebruikt door de Politieacademie en daarom is niet open voor publiek. Camping De Vlinderhoeve vormt de uitvalsbasis voor deze fietstocht. Je kunt er gratis je auto parkeren en als je echt wilt genieten van de rust en ruimte in de groene omgeving, dan blijf je een nachtje op de gezellige camping slapen. Je kunt er lekker zwemmen, terwijl kinderen in de speeltuin ravotten en het kloppend hart van de camping is de kantine. Hier geniet je van een hapje en een drankje na je fietstocht en kun je gezellig wat na keuvelen in een ongedwongen sfeer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Vlinderhoeve (7216 PB, Lochem, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Vlinderhoeve
7216 PB Lochem
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Dortherweg
7216PT Lochem

Parkeerplaats

Kasteelweg
7216PD Lochem

Tourist Info Bathmen

Schoolstraat 6A
7437 AE Bathmen
+31 (0)570 54 08 39

Gogo Rent

Nering Bögelweg 49
7418 HJ Deventer
+31 (0)570 24 00 44
Stuur een mail

deventer colmschate

Titus Brandsmaplein
7423EM Deventer

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/campings029.png

De Vlinderhoeve

Camping

De Vlinderhoeve ligt op de grens van de Veluwe en de Achterhoe...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Het Velde

Het Velde

Kasteel

De eerste vermelding van het witte landhuis Het Velde stamt ui...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtig"

 geplaatst op:

Goede bewegwijzering.

"Veelzijdig"

 geplaatst op:

Mooie route Genoten

"Alleen maar mooi!"

  op:

"Soms aat omslachtige route, er zijn mooiere wegen! Wel prima, maar niet zoals het kan in de Achterhoek!"

  op:

Miranda

op:

Dorien

op:

Angeli

op:

Sjoerd, Friesland

op:

J.E.

op:

Jan, Zuid-Holland

geplaatst op:

Advies: van knpt 30 direct naar knpt 29 rijden !

"Van knpt 31 naar knpt 29 is met de fiets niet te doen. (mul zand)"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137084 | Toegevoegd op 15-11-2013 | Laatst gewijzigd op 25-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding