Monnickendam, Marken en Broek in Waterland

Fietsroute 137012

Aangeboden door:

8051 127

Omschrijving

De regio Waterland is een vlakke streek met een prachtige openheid, die zich uitstekend leent voor een fietstocht. Het laaggelegen veenweidegebied, doorsneden met veel sloten en vaarten, wordt beschermd tegen het opdringende water door de Waterlandse Zeedijk. Lage kades werden vanaf de twaalfde eeuw opgeworpen en geleidelijk aan steeds meer opgehoogd. Ondanks de omdijking bleef Waterland een nat en drassig gebied. Akkerbouw was er bijna niet mogelijk, dus werd er veel handel gedreven op de markten met zuivelproducten. Veelgehoorde dialecten en Waterland zijn het Volendams en Markens. Het schiereiland Marken, dat een beschermd stadsgezicht is, heeft een grillige geschiedenis met het omringende water en de bewoners zijn altijd in gevecht geweest om huis en haard te beschermen tegen het water. Er werden terpen opgeworpen en later werden de huizen zelfs op palen gebouwd. Marken werd steeds meer een toeristische trekpleister, met name door de karakteristieke woningen en de klederdracht. Bijzonder is ook de vuurtoren van Marken, met de naam Paard van Marken, die omstreeks 1700 gebouwd werd als vierkant vuurbaak. De witte betonnen toren met bijgebouw wordt nog steeds als lichtsein gebruikt. De toren is zestien meter hoog en kreeg in 1970 het predicaat Rijksmonument. Ook Monnickendam is een leuk plaatsje om doorheen te fietsen. Deze stad heeft veel monumenten, waarvan de Speeltoren wel de bekendste is. Deze historische stadhuistoren heeft het oudste met de hand bespeelbare carillon van Nederland. Sinds 1981 is er een museum in de Speeltoren gevestigd, waar men meer te weten kan komen over de geschiedenis van Monnickendam en Waterland. Wil je meer weten over de best bewaarde geheimen van Laag Holland? Surf dan naar www.laagholland.com en laat je inspireren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Hemmeland, 1141LC, Waterland, North Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Hemmeland
1141LC Waterland
Plan route naar startpunt

Wendelmoet

Wendelmoet Claesdochterlaan 14
1141JC Monnickendam
0299 - 65 15 92
Stuur een mail

VVV-agentschap Monnickendam (gem. Waterland)

Zuideinde 6
1141VJ Monnickendam
0299 82 00 46
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Vuurtoren Paard van Marken

Het Paard van Marken

Vuurtoren

Het Paard van Marken is de vuurtoren van Marken. De vuurtoren ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Pontje bij Holysloot vaart alleen maar in juli en augustus. Niet goed aangegeven op de route."

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137012 | Toegevoegd op 12-11-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding