Dussen, Nieuwendijk en Hank

Fietsroute 137008

Aangeboden door:

7201 55

Omschrijving

Prachtige zand- en slikplaten en afgelegen riviereilanden liggen tussen kreken en wilgenvloedbossen. Nationaal Park De Biesbosch, gelegen tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer, is een bron van inspiratie voor natuurliefhebbers. Kleurige oevers met het paarse kattenstaart, witte valeriaan of geel moeraskruid vormen een sprookjesachtig plaatje, dat compleet gemaakt wordt door de subtiele zoete geur dat reuzenbalsemien verspreidt. De boeren in de polders hooien hun land en lijken regelrecht uit een schilderij gestapt te zijn.

Wanneer je dit gebied op de fiets verkent, zie je eendjes, futen en meerkoetjes dobberen op het water, waarin reigers hun voedsel vinden. Otters jagen op dezelfde vissen in het waterrijke gebied. De buizerd en de kiekendief zweven hoog in de lucht en geven de voorkeur aan veldmuizen of konijnen. Heb je echt geluk, dan kun je ook een koppeltje zeearenden op jacht zien. De vele vogels kunnen gespot worden vanuit speciaal gebouwde kijkhutten. De natuurlijke en recreatieve waarde is niet alleen gigantisch, maar De Biesbosch is ook van groot maatschappelijk belang: het gebied dient als wateropslag waar drinkwater wordt voorbereid.

En dan ineens, aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch, net als je denkt dat het niet mooier kan, verrijst Fort Bakkerskil. Zoals alle forten aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is ook deze vesting strategisch op een zwakke plek in de verdedigingslinie gebouwd. Dit prachtige fort werd tussen 187 en 1880 gebouwd om de Papsluis te beschermen. Het fort herbergende in beide Wereldoorlogen honderden soldaten, maar hier werd uiteindelijk niet gevochten. Sinds 1951 wordt het complex niet meer gebruikt voor militaire doeleinden. Tegenwoordig is het imposante complex een Rijksmonument.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

52
52 (Noordeveldseweg, 4271CE, Altena, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

52
Jouw startpunt
Knooppunt 52
Noordeveldseweg
4271CE Altena
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Noordeveldseweg
4271CE Werkendam

Oplaadpunt

Dussen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Snackpoint Lené

Snackpoint Lené

Fietscafe

Snackpoint Lené bevindt zich in Nieuwendijk, een dorpje aan de...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort Bakkerskil

Fort Bakkerskil

Fort

Werk aan de Bakkerskil is gebouwd in de jaren 1877-1879 en kwa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Caroline

geplaatst op:

Laatste stuk erg lang saai stuk door polder

"Zit een 't in je moet vanuit de Voorstraat de weg vervolgen na 50 meter zegt ie leer om dit klopt niet"

 geplaatst op:

Route klopt niet

Arjan, Noord-Brabant

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137008 | Toegevoegd op 12-11-2013 | Laatst gewijzigd op 7-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding