Bergen, Alkmaar en Schoorl

Fietsroute 137004

Aangeboden door:

4936 212

Omschrijving

Verken de gezellige hofjes van Alkmaar, fiets langs de oude grachten en ontdek de nauwe straatjes. Sla ook een bezoekje aan de traditionele kaasmarkt niet over, waar de “Kaasstad” zo bekend mee werd en snuif de sfeer op van het historische centrum, dat honderden schitterende gemeentelijke en rijksmonumenten telt. De binnenstad en het Westerhoutkwartier zijn niet voor niets beschermd stadsgezicht! Alkmaar heeft een bewogen geschiedenis vol herinneringswaardige momenten. Het verkrijgen van stadsrechten in 1254, het Bloedmirakel in 1429, waarbij op wonderbaarlijke wijze bloedvlekken verschenen in een stuk textiel zijn verschenen, en het feit dat de Alkmaarders met kokend teer en branden takkenbossen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog op afstand wisten ten houden zijn hoogtepunten. Dieptepunten zijn de grote stadsbrand van 1328, de Opstand van het Kaas- en Broodvolk in 1517 en het, vanwege hun katholieke geloof, ombrengen van de martelaren van Alkmaar in 1572. De eerste molen die zich presenteert is de Alkmaarse Geestmolen. Deze poldermolen is een eikenhouten achtkant op lage voet en werd in 1565 gebouwd. Vroeger maalde de molen het koren dat de Geestmolenpolder, een stuk grond van 170 hectare, opbracht. Die functie kwam te vervallen toen in de polder een nieuwbouwwijk werd gebouwd. Anno 2013 bemaalt de rietgedekte Geestmolen de polder op vrijwillige basis. De volgende vier molens die je in Alkmaar ziet staan zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Strijkmolen B, Strijkmolen C, Strijkmolen D en Strijkmolen E staan allemaal op een afstand van een paar honderd meter bij elkaar en vertonen opvallende gelijkenissen. Alle vier deze molens zijn grondzeilers die in 1630 werden gebouwd, behalve Strijkmolen E. Deze werd twee jaar eerder al gezet. De strijkmolens staan aan de Molenkade en maalden het water uit diverse polders naar de Schermerboezem. In totaal stonden ooit veertien van dit soort molens bij elkaar. Molenstichting Alkmaar e.o. is eigenaar van de strijkmolens. De laatste molen die je tijdens je tocht kunt bezichtigen staat in Schoorldam. Molen Kijkduin staat hier op een kleine verhoging. Deze ronde, stenen grondzeiler werd in 1772 en vervangt een standerdmolen die in 1575 al op deze plek stond. De molen maalde tot 1935 op professionele basis graan, maar toen men daarmee stopte kocht de gemeente Bergen de molen en behield het gebouw als monument. Tegenwoordig maalt Kijkduin graan op vrijwillige basis en worden er meelproducten verkocht. Wanneer de molen draait, is hij ook van binnen te bezichtigen, dus het is leuk om er dan een kijkje te gaan nemen om te zien hoe een molen precies werkt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Sluislaan, 1861PG, Bergen (NH), Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Sluislaan
1861PG Bergen (NH)
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hoflaan
1861CW Bergen (NH)

Wittenburg

Plein
1861JZ Bergen (NH)
072 - 582 10 05
Stuur een mail

alkmaar

Stationsweg
1815 CB Alkmaar

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Strijkmolen D-Oudorp

Strijkmolen D

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Strijkmolen B

Strijkmolen B

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Molen Kijkduin

Molen Kijkduin

Windmolen

Deze korenmolen uit 1772 verving een molen uit de zestiende ee...

Meer informatie
Geen foto van Strijkmolen E

Strijkmolen E

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Strijkmolen C

Strijkmolen C

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Geurt

op:

Henk

op:

Minne

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137004 | Toegevoegd op 12-11-2013 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding