Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en Heiloo

Fietsroute 137003

Aangeboden door:

5606 89

Omschrijving

Een heel stuk fietsen door de duinen en lekker uitwaaien met een zilte zeebries in je haren doe je tijdens deze route. Je doorkruist het Noordhollands Duinreservaat, een schitterend natuurgebied dat op drie plaatsen wordt gebruikt voor drinkwaterwinning. Opvallend is dat in het westelijke deel van het duingebied de vegetatie beduidend moeilijker heeft dan meer landinwaarts. Dat komt door de zilte lucht die vanaf de zee wordt aangevoerd. Struwelen en bosjes van helm, zeewinde en de zeldzame blauwe zeedistel groeien hier veel. In de valleien vind je zeeën van parnassia, moeraswespenorchis en watermunt. Meer naar het binnenland zie je steeds meer duindoorn, kardinaalsmuts, wilde liguster en bramenstruiken. Je kunt het gebied ruwweg opdelen in drie gebieden: een noordelijk en een zuidelijk deel en het midden. Het noordelijke deel van de duinen lopen van de Schoorlse Duinen tot aan Egmond aan Zee. In het meest kalkarme noordelijke gebied heeft vegetatie het moeilijk, maar in de zuidelijker gelegen duinen wordt de omgeving steeds groener en dichter begroeid. In het middendeel van het gebied zijn de duinen hoog en ruig. Duintoppen zijn hier wel tot 30 meter hoog! Het zuidelijke deel van het Noordhollands Duinreservaat heeft twee infiltratiegebieden en op dit deel van de duinen groeien meer bomen. Er staat een uitkijktoren die je een schitterend panorama biedt. Vuurtoren J.C.J. van Speijk, in Egmond aan Zee, die oprijst boven de graftombe van luitenant-ter-zee Jan van Speijk, die liever zijn schip opblies dan dat hij het overgaf aan de Belgische vijand. Het is één van de oudste nog actieve vuurtorens van Nederland. Natuurlijk maken moderne schepen gebruik van ultramoderne navigatiesystemen, maar voor de recreatievaart is de toren vaak nog onmisbaar. Op de toren staan camera’s waarmee Rijkswaterstaat de effecten van golven, het getij en zandsuppleties voor de kust in de gaten kan houden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Sluislaan 1, 1861PG, Bergen (NH), Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Sluislaan
1861PG Bergen (NH)
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hoflaan
1861CW Bergen (NH)

alkmaar

Stationsweg
1815 CB Alkmaar

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137003 | Toegevoegd op 12-11-2013 | Laatst gewijzigd op 5-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding