De Dommelvallei bij Overpelt

Fietsroute 136810

Aangeboden door:

4278 36

Omschrijving

Overpelt ligt in de Dommelvallei als westelijke gemeente, die uit vier kerkdorpen bestaat. De Dommel stroomt het stadje binnen vanuit de gemeente Peer. Ten westen van de Dommelvallei liggen uitgestrekte naaldbossen. De bomen staan op voormalige heidegronden. Die waren vooral vochtig en er werd dan ook turf gestoken. Meer noordelijk, op de Dorperheide, vind je nog enkele grote zand- en grindwinputten. De meeste percelen zie je vanaf het fietspad al wel liggen. Behalve als verzorgingsgemeente - Overpelt heeft drie ziekenhuizen, een gespecialiseerde MS-kliniek en een gehandicaptencentrum - staat Overpelt ook bekend als waternolengemeente: er malen maar liefst vier watermolens op de Dommel. De oudste is de Wedelse Molen, een onderslag watermolen die nog dateert van voor 1259. De aan de bovenzijde met hout beslagen watergevel is daarmee ook meteen één van de oudste watermolens van de Lage Landen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de molen beschermd wordt, als monument en als beschermd dorpsgezicht. De Wedelse Molen was een graanmolen, maar tegenwoordig wordt hij gebruikt om elektriciteit mee op te wekken. Bij De Ballasthoeve begin en eindig je de fietstocht. Je parkeert hier gratis je auto en bij vertrek of terugkomst kun je hier genieten van een lekker drankje. Een kop verse koffie, een geurig theetje of een alcoholische versnapering smaken heerlijk na de tocht. Lekker zittend op het tuinterras kun je naar de kinderen kijken die in het speeltuintje lekker ravotten, maar in het bruin ingerichte fietscafé is het ook goed toeven. Eventueel kun je met een grote groep ook verblijven bij De Ballasthoeve. Leuk als je met zijn allen er op uit wilt gaan!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Fietscafé De Ballasthoeve (Ballaststraat, 3900, Pelt, Limburg, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Fietscafé De Ballasthoeve
Ballaststraat
3900 Pelt
Plan route naar startpunt

Dommellaan
3990 Peer

Toerisme Pelt

Jeugdlaan 2
3900 Pelt
+32 (0)11 94 94 90
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Fietscafé De Ballasthoeve

Fietscafé De Ballasthoeve

Fietscafe

In het gezellige bruine fietscafé, wordt je gastvrij ontvangen...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136810 | Toegevoegd op 1-11-2013 | Laatst gewijzigd op 1-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding