Lek-IJsselroute

Fietsroute 136736

Aangeboden door:Stichting TOP Routenetwerken

2229 21

Omschrijving

De route begint bij TOP marnemoende, hier kunt u uw auto parkeren
Het weidse, traditionele polderlandschap met grazende koeien, wordt begrensd door de Hollandsche IJssel en de Lek.

Marnemoende is vernoemd naar een klein stroompje de “Mearne” tussen Hollandse IJssel en Leidse (Oude) Rijn. Hier zijn resten van een Romeinse nederzettingen gevonden.
Deze historische plek was vanaf de middeleeuwen een boerderij, waar de familie Kromwijk het land bewerkte en het vee verzorgde. In 2005 maakte land plaats voor water, stallen voor bootloodsen en koeien maakten plaats voor mensen en boten.

Langs de route bevinden zich het Museum Ijsselstein en de Korenmolen De Windotter.
Enkele tips

1. museumijsselstein en kasteeltoren
museumijsselstein is een huis vol verhalen over ridders en kastelen, over hedendaagse vormgeving en oude ambachten, over actuele kunsten en eeuwenoude schilderijen. Een stukje oude historie van IJsselstein kunt u zelf ervaren bij de kasteeltoren; gelegen op 5 minuten loopafstand van het museum.
Adres museum: Walkade 2, IJsselstein. Adres kasteeltoren: Kronenburgplantsoen 9, IJsselstein. Telefoon museum: 030–6886800. Internet: www.museumijsselstein.nl

2. Korenmolen De Windotter
Korenmolen De Windotter is een stenen stellingmolen uit 1732. De molen staat op de oude stadsmuur van IJsselstein. Je kunt hier de molenaar nog op ambachtelijke wijze aan het werk te zien. Per week wordt er meer dan 8000 kilo meel gemalen! De fraaie molenwinkel heeft het grootste assortiment meelproducten in Nederland die in kleine verpakking voor de thuisbakker te koop zijn.
Adres: Walkade 73, IJsselstein. Telefoon: 030-6888881. Internet: www.windotter.nl

3. Eendenkooien
In het Hollandse landschap van de polder Broek en Blokland liggen twee eendenkooien: Eendenkooi Blokland en Eendenkooi IJsselstein. Deze eendenkooien worden door Staatsbosbeheer met zorg beheerd vanwege de hoge cultuurhistorische waarde. De kooien zijn nog geheel ‘vangklaar’ en bezitten zelfs het kooirecht.
Voor een kijkje achter de schermen kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer Groene Hart: 0184-640046. Internet: www.staatsbosbeheer.nl

Voor meer info over deze TOP
Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Marnemoende
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Marnemoende
Noord IJsseldijk
3401NT IJsselstein
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Heemradenlaan
3403BA IJsselstein

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136736 | Toegevoegd op 29-10-2013 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding