Utrechtse Waardenroute

Fietsroute 136735

Aangeboden door:Stichting TOP Routenetwerken

2023 34

Omschrijving

Marnemoende is een mooi startpunt voor de Utrechtse Waardenroute.
Het weidse, traditionele, polderlandschap van de Utrechtse Waarden wordt in het noorden begrensd door de Hollandse IJssel en in het zuiden door de Lek.
Marnemoende is vernoemd naar een klein stroompje de “Mearne” tussen Hollandse IJssel en Leidse (Oude) Rijn.. Deze historische plek was vanaf de middeleeuwen een boerderij, waar de familie Kromwijk het land bewerkte en het vee verzorgde. In 2005 maakte het land plaats voor water, stallen voor bootloodsen en de koeien maakten plaats voor mensen en boten.
De route voert o.a. langs de oud Hollandse stadjes Linschoten, Montfoort en Oudewater.

Enkele tips

1. Eendenkooien
In het Hollandse landschap van de polder Broek en Blokland liggen twee eendenkooien: Eendenkooi Blokland en Eendenkooi IJsselstein. Deze eendenkooien worden door Staatsbosbeheer met zorg beheerd vanwege de hoge cultuurhistorische waarde. De kooien zijn nog geheel ‘vangklaar’ en bezitten zelfs het kooirecht.
Voor een kijkje achter de schermen kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer Groene Hart: 0184-640046. Internet: www.staatsbosbeheer.nl

2. Museum de Heksenwaag
Laat u wegen op de originele weegschaal uit 1482. Bij voldoende gewicht verkrijgt u het door Keizer Karel de Vijfde gegarandeerde ‘Certificaet van Weginghe’. Vroeger kon men op deze manier aantonen geen heks te zijn en zo de brandstapel ontlopen. Dat is 50.000 mensen tussen 1450 en 1750 niet gelukt.
Adres: Leeuweringerstraat 2, Oudewater. Telefoon: 0348-563400. Internet: www.heksenwaag.nl

Voor meer info over deze TOP
Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Marnemoende
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Marnemoende
Noord IJsseldijk
3401NT IJsselstein
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Heemradenlaan
3403BA IJsselstein

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Geweldig mooie route"

 geplaatst op:

Route is fantastiche mooi,helaas kloppen de routebordjes niet meer.Bordjes ontbreken en staan vaak aan de verkeerde kant of zijn omgedraaid.Is een van de slechtste die ik ooit gefietst heb met deze app.Niet gewend van route .nl.Mijn advies neem een goede fietskaart mee als je deze route gaat fietsen.Is erg jammer hoop dat als de gesproken routeinformatie er ook voor Android is het probleem opgelost is.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136735 | Toegevoegd op 29-10-2013 | Laatst gewijzigd op 8-12-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding