's-Heerenberg, Zeddam en Terborg

Fietsroute 136612

Aangeboden door:

3406 76

Omschrijving

Vul je longen met de frisse boslucht van het Bergherbos. Het glooiende landschap biedt niet alleen mooie doorkijkjes tussen de bomen, maar de bomen en prachtige vergezichten over biologische akkers en lieflijke kerkdorpjes wisselen elkaar leuk af. Het Bergherbos is een heuvelig bos, dat al vanaf een afstand aan de horizon opduikt doordat het op een stuwwal tussen Doetinchem, Didam en ’s-Heerenberg ligt. Het is een gevarieerd gebied, omdat de hellingen van de stuwwallen oorspronkelijk bestonden uit bossen én heide. Meer dan zeventig soorten vogels voelen zich thuis tussen de bomen. Efficiënte jagers zoals de buizerd, boomvalk en havik scheren over de weilanden, op zoek naar een verse muis, maar ook reeën en dassen scharrelen graag tussen het struikgewas hun kostje bij elkaar. Wanneer je goed oplet, zie je in het Bergherbos bijzondere planten. De oplettende plantenliefhebber zal in dit gebied het moeras- en bosviooltje, de bosanemoon, adelaarsvaren en dotterbloem herkennen. Je kunt gratis je auto parkeren bij TOP Stroombroek; het start en eindpunt van de fietstocht. Tijdens de eerste helft van de route kun je met volle teugen van het landschap en de natuur genieten, maar wanneer je er ongeveer de helft van hebt gefietst, zie je binnen een straal van een kilometer twee prachtige kastelen en een oude molen. Het eerste kasteel is de Boetselaersborg in ’s-Heerenberg. Dit kasteeltje werd in 1550 gebouwd door de gebroeders Daem en Hector van den Bergh. Daarom wordt het ook wel “Drost Daemhuis” genoemd. In 1620 werd Willem Jacob van Boetselaer de nieuwe eigenaar van het huis en werd het huis naar hem hernoemd. De gracht die vroeger om het kasteeltje heen lag, hoort bij de bezittingen van het huis. Het huis is niet van binnen te bezichtigen. Daarna zie je Huis Bergh. De middeleeuwse vesting, die in de dertiende eeuw gebouwd werd, is half omsloten door een vestingwal. Er ligt ook een gracht omheen als extra verdediging. Het oorspronkelijke ontwerp van de verdedigingsburcht is gedurende de jaren door uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen steeds weer aangepast. Tegenwoordig worden in kasteel Huis Berg exposities en feesten georganiseerd, maar je kunt er ook overnachten. Tenslotte kom je langs de ruïne van molen 's-Heerenberg (romp/restant). De molen werd in 1829 gebouwd en is absoluut niet meer maalvaardig. De reden zie je in een oogopslag: alleen de romp van de beltmolen is nog over. Deze werd gebouwd met bakstenen die ooit in de stadspoorten van het Duitse Emmerich hebben gezeten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Stroombroek (Het Stroombroek, 7047CE, Montferland, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Stroombroek
Het Stroombroek
7047CE Montferland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Het Stroombroek
7047CZ Montferland

Tirol

Tirol 79-08
7007NV Doetinchem
06 - 51 88 89 86
Stuur een mail

doetinchem de huet

Jan Willinkstraat
7006NA Doetinchem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Huis Bergh - s-Heerenberg

Kasteel Huis Bergh

Kasteel

Bij het imposante Kasteel Huis Bergh steken deze bijgebouwen s...

Meer informatie
Geen foto van Boetselaersborg

Boetselaersborg

Kasteel

Landhuis de Boetselaersborg ligt aan de zuidkant van het stadj...

Meer informatie
Geen foto van s-Heerenberg  (romp/restant)

s-Heerenberg (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

G

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136612 | Toegevoegd op 25-10-2013 | Laatst gewijzigd op 4-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding