Terneuzen, IJzendijke en Hoek

Fietsroute 136603

Aangeboden door:

1686 14

Omschrijving

In het derde grootste havengebied van Nederland ligt ook de haven van Terneuzen. Minder industrieel dan de haven van Rotterdam, biedt Terneuzen een perfecte mix van stuwende economische bedrijvigheid en een kleinschaliger gebied met een eigen persoonlijkheid. Het is één van de jongste steden van Nederland en heeft zich op een bijzondere manier weten te ontwikkelen van een klein onbeduidend stadje tot de het derde havengebied van Nederland, met een breed en diep kanaal dat niet onderdoet voor verbindingen rondom Rotterdam en een aantrekkingskracht voor grote én kleine bedrijven. Leuk gegeven is dat Terneuzen bekend staat als de stad van de Vliegende Hollander. De tegen God opstandige kapitein Willem van der Decken zou uit Terneuzen afkomstig zijn. Hoewel Terneuzen zelf nooit gebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog, trokken veel inwoners wel weg vanwege dreigende bombardementen. In de omgeving zijn veel monumenten opgericht die doen herinneren aan gebeurtenissen in de oorlog. Zo kom je na tien kilometer fietsen vanaf het startpunt van de route langs het Canadees landingsmonument Paulinapolder Biervlietm dat de landing herdenkt van het bataljon van de negende brigade van de Highland Light Infantery of Canada. De landing vond plaats op deze plek op 9 oktober 1944. Oorlogsmonument Hoofdplaat staat iets minder dan tien kilometer verderop. Het monument herdenkt inwoners van de gemeente, die bij de bevrijding van Nederland gevallen zijn. Het is een indrukwekkende lijst met namen geworden. Het Oorlogsmonument Burgerslachtoffers IJzendijke is heeft eveneens die functie, maar het is bescheidener in opzet en individuele namen zijn er niet genoemd. Het Bevrijdingsplaquette IJzendijke hangt fier aan de wand van een kerkje. Er staat in gegraveerd dat op 17 oktober 1944 het plaatsje van de Duiters werd ontzet. In IJzendijke is ook een minder bescheiden oorlogsmonument te vinden, waarop de namen van 46 omgekomen geallieerde strijders staat vermeld. Bijzonder is dat er in 1999, na nader onderzoek, nog vier namen op het monument zijn toegevoegd van militairen die niet direct, maar wel aan hun daar opgelopen verwonden overleden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Scheldekade
4531EJ Terneuzen
Plan route naar startpunt

VVV Terneuzen

Markt
4531EP Terneuzen
0115 76 01 22
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Canadees landingsmonument Paulinapolder Biervliet

Canadees landingsmonument Paulinapolder Biervliet

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Monument Burgerslachtoffers IJzendijke

Monument Burgerslachtoffers IJzendijke

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Monument Geallieerde Militairen

Monument Geallieerde Militairen

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Oorlogsmonument Hoofdplaat

Oorlogsmonument Hoofdplaat

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136603 | Toegevoegd op 25-10-2013 | Laatst gewijzigd op 27-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding