Schilderachtige omgeving, midden in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland

Fietsroute 136594

Aangeboden door:

5551 29

Omschrijving

Fietsen door Limburg betekent fietsen over heuvels, naar pieken en dalen, van de ene markante plek in de geschiedenis naar de volgende locatie nóg belangrijker lijkt. De bekende toeristische trekpleister Valkenburg ligt in het noorden van het bos, Gulpen in het zuiden. Je komt langs veel kleine kerkdorpjes, waar je een goed gevoel krijgt van het buitenleven in Limburg. Deze grensoverschrijdende fietstocht brengt je onder andere door het Schweibergerbosch, dat op het Plateau van Crapoel staat. De oostrand van het plateau is begroeid met bomen en daarmee is dit dus een hellingbos. In het Schweibergerbos ligt de grindhoeve Bissen en verscholen tussen de bomen is een oorlogsmonument opgericht. Met het hardstenen kruis, voorzien van corpus, worden vijf gesneuvelde Britten herdacht, die met een bommenwerpen in het bos neerstortten. Op de plaquette zijn de vijf namen van deze dappere strijders te lezen. Bij Landhotel Alberts parkeer je gratis je auto. Vanaf het hotel fiets je naar het dorpje Mheer, waar je het gelijknamige kasteel ziet staan. Kasteel Mheer is het enige kasteel in Nederland met een zogenoemde pekneus. De kleine U-vormige binnenhof binnen de vier vleugels is bereikbaar via een loopbrug over een droge gracht. De westvleugel is het oudste gedeelte van het slot; dit gedeelte van het kasteel werd in het begin van de veertiende eeuw gebouwd. Aan het einde van diezelfde eeuw werd de noordvleugel gebouwd en de oostvleugel, waar een robuuste ronde toren op staat, stamt uit de vijftiende eeuw. Overigens is de toren gebouwd op fundamenten uit de late elfde eeuw. Rond 1570 werd de zuidvleugel gebouwd was het huidige slot compleet. De Onderste Molen in Mechelen is een prachtige watermolen die gebruikt werd als korenmolen, maar ook om elektriciteit mee op te wekken. De oorspronkelijke molen is gebouwd in 1215 en werd toen nog de commandeursmolen genoemd. Later, na een restauratie, werd de molen omgedoopt tot de ‘ Onderste molen’. De molen is in 2005 nog volledig maalvaardig gemaakt en draait tegenwoordig op vrijwillige basis. Teruggekomen bij Landhotel Alberts, raden we je aan om hier te overnachten. Je kunt dan gebruik maken van ons fietsarrangement met route 136589. Het gastvrije landhotel heeft vier sterren, dus je kunt hier baden in luxe. Het is het hoogst gelegen familiehotel van Nederland in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Je waant je hier bijna in het buitenland!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Waterstraat
6277NH Gulpen-Wittem
Plan route naar startpunt

VVV Epen

Krekelstraat
6285AE Gulpen-Wittem
043 455 13 46
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Cafe Quanten

Café Quanten

Fietscafe

Café Quanten ligt midden in het charmante dorpje Mheer, een pa...

Meer informatie
Eetcafé Scheuldersheukske

Eetcafé Scheulderheukske

Fietscafe

Wil je heerlijk eten voor een goede prijs dan zit je bij Eetca...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Mheer

Mheer

Kasteel

Het kasteel Mheer is gelegen in het gelijknamige dorp Mheer. H...

Meer informatie
Geen foto van Onderste Molen

Onderste Molen

Waterradmolen

De onderste Molen is een korenmolen uit 1215. Deze molen werd ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136594 | Toegevoegd op 25-10-2013 | Laatst gewijzigd op 20-12-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding