Waardenburg, Zaltbommel en Kerkdriel

Fietsroute 136370

Aangeboden door:

5071 54

Omschrijving

Een vestingstad van meer dan duizend jaar oud, gelegen aan de Waal en vernoemd naar de invloed van het zoute water op het land. Zaltbommel betekent “zoute boomgaard” en heette oorspronkelijk Bommel. De stad wordt door haar eigen inwoners nog steeds zo genoemd. De eerste vermelding van Zaltbommel gaat terug tot het jaar 850. In de loop van de dertiende eeuw groeide “Bomela”, zoals Zaltbommel heel vroeger werd genoemd, uit tot een belangrijke handelsstad. In de vijftiende eeuw sluit de stad zich aan bij het Hanzeverbond. Zaltbommel is ook een leuke stad om eens op de fiets te gaan ontdekken. De stad is onder andere bekend om zijn kerktoren, die zijn spits verloor door een blikseminslag in 1538. De stad is meer dan duizend jaar oud, maar begon pas echt te bloeien in de dertiende eeuw. Zaltbommel werd in die tijd steeds meer een handelsstad en sloot zich in de vijftiende eeuw aan bij het Hanzeverbond. Langs de Waal lagen vaak drassige veengebieden, die de stad een sprookjesachtige sfeer mee gaven. Bij Het Oude Veerhuis Heerewaarden kun je gratis je auto parkeren. Hier begint de fietstocht. Je zet koers naar landgoed en kasteel Neerijnen. Het landgoed is meer dan 200 hectare groot en dateert uit de veertiende eeuw. Het huidige huis werd omstreeks 1600 gebouwd op de fundamenten van een ouder kasteel dat Klingelenburg werd genoemd. In de achttiende en negentiende eeuw werd het uiterlijk van het huis drastisch aangepast en uitgebouwd. Tegenwoordig fungeert het pand als gemeentehuis. Ook Fort Sint Andries is de moeite van een bezichtiging waard. Het klassieke verdedigingswerk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het vijfhoekige fort werd tijdens het Beleg van Zaltbommel in 1599 gebouwd. Het complex ligt op een strategische plek, want vanaf deze positie konden verdedigers het rivierengebied overal goed overzien. In 1812 is de vesting vervangen. Een nieuw fort, dat de naam Nieuw Fort St. Andries kreeg, werd een paar honderd meter meer naar het westen gebouwd. Teruggekomen bij Het Oude Veerhuis Heerewaarden, is het tijd voor een lekker hapje. De oude veerhuis van het meest landinwaarts gelegen vissersdorp is prachtig gerenoveerd. De specialiteit is, gezien de geschiedenis van het dorp, natuurlijk vis! Op het terras kun je lekker over de Maas uit kijken. Sfeervol dineren en ontspannen je dag afslutien doe je dus bij Het Oude Veerhuis Heerewaarden!
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Veerhuis Heerewaarden
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Veerhuis Heerewaarden
Veerstraat
6624 BG Heerewaarden
Plan route naar startpunt

Bezoekerscentrum de Grote Rivieren

Langestraat
6624 Maasdriel

Parkeerplaats

Variksestraat
6624AN Maasdriel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/gld_neerijnen_jwe_4968.jpg

Landgoed Neerijnen

Landhuis

Landgoed Neerijnen is in totaal meer dan 200 hectare groot. He...

Meer informatie
Fort Sint Andries

Nieuw fort Sint-Andries

Fort

Nieuw fort Sint-Andries is een ruïne van een fort uit 1812 en ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136370 | Toegevoegd op 18-10-2013 | Laatst gewijzigd op 24-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding