Watermolenroute

Fietsroute 136344

Aangeboden door:

2725 81

Omschrijving

Gulpen is vooral bekend vanwege het bier wat in het dorp gebrouwen wordt: Gulpener bier. In het naburige dorpje Wijlre, wat tot dezelfde gemeente behoort, wordt het landelijk bekende Brandbier gebrouwen. De regio kent dan ook vele cafés waar je in de zomer heerlijk kunt genieten met een koud speciaalbiertje op het terras. De naam Gulpen is afkomstig van de rivier de Gulp, die dwars door het centrum van het dorp loopt en het dorpsgezicht kenmerkt.

De eerste bezienswaardigheid op de route is de Volmolen. Deze middenslag watermolen ligt aan een zijtak van de Geul. De molen is gebouwd in 1882 en fungeerde als korenmolen. De molen is na een lange tijd van stilstand in 1977 weer feestelijk in gebruik genomen als graanmolen. De molen maalt tegenwoordig op vrijwillige basis en staat op de lijst van Rijksmonumenten.

Een paar honderd meter verder kom je aan bij de Wingbergermolen. Dit is een prachtige watermolen die gebouwd is in 1844 en vooral gebruikt werd als korenmolen. De molen staat in Epen aan een zijtak van de Geul. De watermolen is al geruime tijd buiten bedrijf en doet tegenwoordig dienst als restaurant. Het maalgebouw is echter nog in vrijwel geheel originele staat gebleven. Vervolgens fiets je door naar de Onderste Molen.

Deze historische watermolen maakt eveneens gebruik van het water uit de Geul. Het gebouw is voor 1215 gebouwd maar het precieze jaar is niet bekend. De molen stond toen bekend als de Commandeursmolen. De molen heeft lange tijd dienst gedaan als korenmolen en later om elektriciteit op te wekken. De molen draait tegenwoordig nog steeds om elektriciteit op te wekken en is benoemd tot Rijksmonument. De Molen Otten is net als de vorige drie molens gelegen aan een zijtak van de Geul. Het is een van de weinige watermolens in Nederland met een dubbel waterrad. De molen is gebouwd in 1776 en is van een onderslag type. De molen fungeerde vroeger als oliemolen en korenmolen, maar tegenwoordig dient de molen vooral voor het opwekken van elektriciteit. Incidenteel wordt er toch nog graan gemalen. De molen staat op de lijst van Rijksmonumenten.

De volgende molen op de route is de Neubourgermolen. Deze middenslag watermolen ligt aan een zijtak van de Gulp en dankt zijn naam aan het nabijgelegen kasteel Neubourg. De molen is gebouwd in 1712 en later herbouwd in 1845. De molen heeft jarenlang graan gemalen maar doet tegenwoordig dienst als pannenkoekenhuis. De molen is een Rijksmonument. Vervolgens fiets je naar de Groenendaalsmolen. Deze bovenslag watermolen deed dienst als korenmolen en is gebouwd voor 1850. In 1871 was de staat van de molen zo slecht geworden dat deze werd gesloopt en herbouwd. In 1891 vond de verbouwing plaats. De molen brandde af in 1951, waarna deze voor de tweede keer werd herbouwd. De molen doet tegenwoordig dienst als woning.

Zo’n tien kilometer verder kom je langs hoeve Libeek. Dit is een grote kasteelachtige hoeve die rond de dertiende eeuw werd opgericht. Het is de grootste Limburgse hoeve die om een vierkant binnenplein is gebouwd. Het mergelstenen woonhuis dateert uit de 16e eeuw en de vleugels, gevormd door stallen, stammen uit de achttiende en negentiende eeuw. De hoeve Libeek staat op de lijst van Rijksmonumenten.

De laatste bezienswaardigheid op de route is kasteel Mheer. Dit kasteel dateert uit de veertiende eeuw en heeft door de eeuwen heen tal van uitbreidingen en verbouwingen ondergaan. De grote binnenplaats wordt omsloten door de kasteelhoeve en het kasteel zelf. Het kasteel doet tegenwoordig dienst als zalencentrum waar men exposities, zakelijke bijeenkomsten, feesten etc. kan houden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

427
427 (Sinnich, 3793, Voeren, Flanders, Belgium)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

427
Jouw startpunt
Knooppunt 427
Sinnich
3793 Voeren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Waterstraat
6277NH Gulpen-Wittem

VVV Epen

Krekelstraat
6285AE Gulpen-Wittem
043 455 13 46
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen Otten Wijlre

De Molen van Otten

Waterradmolen

Deze molen is gelegen aan de Geul in het dorpje Wijlre. Deze w...

Meer informatie
Geen foto van Volmolen

Volmolen

Waterradmolen

De Volmolen is een middenslag watermolen in de buurtschap Plaa...

Meer informatie
Kasteel Mheer - Rijksmonument - Mheer - Limburg

Mheer

Kasteel

Het kasteel Mheer is gelegen in het gelijknamige dorp Mheer. H...

Meer informatie
Geen foto van Groenendaalsmolen

Groenendaalsmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Neubourgermolen

Neubourgermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Libeek

Libeek

Kasteel

De oudste delen van deze kasteelachtige hoeve stammen uit de 1...

Meer informatie
Geen foto van Onderste Molen

Onderste Molen

Waterradmolen

De onderste Molen is een korenmolen uit 1215. Deze molen werd ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136344 | Toegevoegd op 17-10-2013 | Laatst gewijzigd op 30-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding