Tijdreis per fiets tussen Maastricht en Moelingen

Fietsroute 136331

Aangeboden door:

5228 142

Omschrijving

Fietsen door hartje Maastricht, langs de oever van de rivier en over de Maasboulevard, is een geweldige belevenis. Hier proef je de sfeer van de Limburgse hoofdstad en wordt duidelijk waarom Maastricht bekend staat als één van de gezelligste steden van Nederland.

De eerste bezienswaardigheid van de fietstocht van vandaag is de Meschermolen. De molen is gebouwd als watermolen in 1699. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de molen omgebouwd tot bovenslag watermolen. De molen raakte vanaf de jaren ‘50 in verval en werd niet meer gebruikt. De Meschermolen is tussen 1996 en 1998 geheel gerestaureerd en wordt tegenwoordig bediend op vrijwillige basis.
Vervolgens fiets je door naar Hoeve Libeek. Dit is een grote kasteelachtige hoeve die gebouwd is rond de dertiende eeuw. Het huidige mergelstenen woonhuis dateert uit de zestiende en zeventiende eeuw. De omliggende vleugels van stallen en schuren zijn later, in de achttiende en negentiende eeuw, bijgebouwd. De Hoeve draagt terecht het predicaat Rijksmonument. Iets verder kom je langs Huis Blankenberg. Het kasteel is gebouwd rond 1825 op de fundamenten van een middeleeuwse vesting in de vorm van een vuurtoren. Het complex is sinds 2004 van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en werd gebruikt als verpleeg- en herstelkliniek. Eind april 2010 werd het gekocht door een katholieke stichting in Blankenberg. Ook dit prachtige huis is een Rijksmonument. Kijk je ogen in uit buurtschap Sint-Antoniusbank. Ongeveer 40 huizen vormen de bebouwing van het gehucht. Tot 1827 hoorde het bij de gemeente Heer en Keer, maar daarna werd dat de gemeente Cadier en Keer. In 1982 kwam Cadier en Keer gemeente onder de gemeente Margraten te vallen, die in 2011 samenging met Eijsden. In de buurtschap zijn veel historische elementen te vinden, wanneer je weet waar je moet zoeken. Ondanks de kleinschaligheid kan je er twee gesloten carréboerderijen vinden, maar ook een monumentale hoeve die ondanks de negentiende-eeuwse bouw uit de zeventiende eeuw komt, een voormalig klooster waarin appartementen zijn gemaakt en een oude hoeve met restanten van een vierkante toren en een overdekte waterput.

De laatste bezienswaardigheid op deze mooie route is de molen van Lombok. Deze historische watermolen is gebouwd rond 1500. De molen werd gebruikt voor het malen van graan. Vroeger lag er achter de korenmolen ook nog een oliemolen, maar hier is alleen de opening voor de as van het waterrad nog van overgebleven. De molen heeft tot 1960 gedraaid.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

421
421 (Batticestraat, 3790, Voeren, Limburg, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

421
Jouw startpunt
Knooppunt 421
Batticestraat
3790 Voeren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

O L Vrouweplein
6245JN Eijsden-Margraten

VVV Eijsden bij De Ursulinen

Treffersteeg
6245EG Eijsden-Margraten

Toerisme Voerstreek

Pley
3798 Voeren
+32 (0)43 81 07 36
Stuur een mail

Wezet

Avenue Maréchal Foch
4600 Wezet

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Libeek

Libeek

Kasteel

De oudste delen van deze kasteelachtige hoeve stammen uit de 1...

Meer informatie
Geen foto van Blankenberg

Blankenberg

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van Molen van Lombok

Molen van Lombok

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Meschermolen

Meschermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Hoeve Sint-Antoniusbank

Hoeve Sint-Antoniusbank

Kasteel

In het buurtschap Sint-Antoniusbank vind je de Hoeve Sint-Anto...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Afwisselend en mooi."

 geplaatst op:  

Genoten van deze zeer afwisselende, mooie, aantrekkelijke route. Meer dan voldoende horecagelegenheden onderweg. Moeten wel open mogen zijn natuurlijk. Mooi stukje alternatieve route mogelijk door Groene Loper tracé te kiezen en via rotonde Scharnerweg richting station.

"Leuke route met mooie landschappen, stadselementen en water."

 geplaatst op:

Route tussen Amby en stadscentrum Maastricht kan beter via de groene loper lopen i.p.v. Nazareth en Meerssenerweg. De rest van de route is echt een aanbeveling !!

"Voerstreek mooi langs water en door centrum Maastricht"

  op:

"Mooie route door Maastricht, België en Eijsden-Margraten"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136331 | Toegevoegd op 17-10-2013 | Laatst gewijzigd op 30-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding