Posterholt, Melick en Sint Odiliënberg

Fietsroute 136183

Aangeboden door:

8766 188

Omschrijving

Een gebied dat geologisch gezien misschien wel het meest bijzondere van Nederland is, is Nationaal Park De Meinweg. Het terrassenlandschap ontstond door verschuivingen in de aardkorst en de schurende werking van de Maas in het gebied. Nog altijd speelt water een belangrijke rol in het gebied: dwars door de terrassen kabbelen twee beken die het water van het bovenste plateau afvoeren en de bodem voeden. Het resultaat is verbluffend: sprookjesachtige bossen, prachtige heide, mysterieuze vennen en schilderachtige beekdalen wisselen elkaar af. Wat De Meinweg extra bijzonder maakt, is dat het de enige plek in Nederland is waar de adder nog voorkomt. Hou je ogen open, want misschien zie je nog in de zanderige bodem de sporen of zie je het dier zelf nog stilletjes wegglijden. Wil je meer informatie over dit natuurgebied, dan biedt Bezoekerscentrum De Meinweg, waar je tijdens je fietstocht langs komt, uitkomst. Niet alleen qua natuur, maar ook op het gebied van cultuur kom je tijdens deze fietstocht goed aan je trekken. 

Dan begin je aan je tocht naar de Vlodroppermolen. Deze watermolen is gebouwd in 1875 aan de Rothenbach en diende als korenmolen. De molen werd voor het laatst gerestaureerd in 1974 nadat de molen forse schade opliep tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opmerkelijk is dat molen werd in 1985 op verzoek van de eigenaren van de monumentenlijst afgevoerd. De turbine in de molen is de enige van zijn soort waardoor de molen een grote historische waarde heeft. De molen draait tegenwoordig op vrijwillige basis. Aan dezelfde rivier als waar de Vlodroppermolen zijn kracht aan ontleent, vind je de Gitstappermolen. Deze middenslag watermolen is gebouwd in 1750 en fungeerde als korenmolen. De molen is in 1987 verkocht aan de gemeente Vlodrop, die in hetzelfde jaar nog begonnen met de restauratie. In 1987 werd ook de Stichting Vrienden van de Gitstappermolen opgericht, die als doel heeft de molen te beheren en te exploiteren. De restauratie is voltooid in 1988 en sindsdien draait de molen weer op vrijwillige basis. De molen is te bezichtigen op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. De laatste stop is landgoed Hoosden, dat van de in totaal 55 hectare voor maar liefst 44 hectare uit bos bestaat. Het landgoed dateert uit de zestiende eeuw en werd vroeger gebruikt voor kleinschalige landbouw.

Het gevarieerde landschap is een uitstekend leefgebied voor veel flora en fauna. In en om de ondiepe plassen vind je verschillende amfibieën en libellen, terwijl in de bomentoppen vogels vrolijke deuntjes fluiten. De kenner herkent de geluiden van de prachtige wielewaal, het geroffel van de spechten en de roep van bosuilen. Ben je zelf een echte geluksvogel, dan laat het zeldzame ijsvogeltje zich zien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

59
59 (Heinsbergerweg, 6061AN, Roerdalen, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

59
Jouw startpunt
Knooppunt 59
Heinsbergerweg
6061AN Roerdalen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Heinsbergerweg
6061AN Roerdalen

Watertap: gratis water voor onderweg

Hoofdstraat
6061BZ Posterholt

Oplaadpunt

Vurensteeg
6061EJ Roerdalen

Im Eichenwald

Peter Müller Park
52525 Heinsberg

VVV Posterholt in Landal Landgoed Aerwinkel

Zwembadweg
6061EZ Roerdalen
0475 40 43 29

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Huize Hoosden

Huize Hoosden

Kasteel

Huize Hoosden is een herenhuis met omliggend landgoed in Sint ...

Meer informatie
Vlodroppermolen-Etsberg

Vlodroppermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Gitstappermolen

Gitstappermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Peter, Limburg

op:

Mirjam, Zuid-Holland

op:

"Prachtige route NP Meinweg omgeving Posterholt"

 geplaatst op:

Vanuit Landal Aerwinkel deze prachtige route gefietst. Zelfs een reetje in het bos het fietst pad zien over hollen. Verwachte zeker geen fietsers in de regen.

"Leuk afwisselde. Brede paden. Autoluw."

  op:  

"Mooie route ondanks de vele onverharde paden."

  op:

"Mooie natuur, veel onverharde paden weinig auto’s"

  op:

"Ideaal voor de mountainbike!!"

 geplaatst op:

Heerlijk gefietst

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136183 | Toegevoegd op 11-10-2013 | Laatst gewijzigd op 20-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding