Schoonloo, Orvelte en Elp

Fietsroute 136171

Aangeboden door:

9095 180

Omschrijving

Boswachterij Schoonloo is één van de prachtige bosrijke gebieden in Drenthe. Recreatie en natuur gaan hier hand in hand en de bossen worden daarnaast gebruikt voor de houtoogst. Soms wijken de bomen ineens uiteen en stuit je onverwacht op een open veld of een mysterieus meer. Hoe dieper je tot het hart van de bomenzee doordringt, hoe stiller het wordt. Bewoners van de bossen zijn onder andere dassen, die hun voedsel zoeken in natte beekdalen, maar hun burchten op droge plekken bouwen. Dassen komen veel voor in Drenthe, maar hou ook je ogen open voor meer bijzondere dieren. In de bossen van Schoonloo houdt een koppeltje ruigpootuilen zich verscholen. Wat dit paar extra bijzonder maakt is dat zij er ook broeden. Nestelen doen zij graag in holle bomen.

Even mooi, maar van een heel ander kaliber is het Orvelterzand, dat ooit deel uitmaakte van het uitgestrekte Orvelterveld. Een groot deel van het Orvelterveld werd ontgonnen, zodat rond 1950 het Orvelterzand zijn huidige vorm kreeg. Dit is een schitterend boomheidegebied, waarin een ven en venige laagten beeldbepalend zijn. Hoe dieper je in het zuiden van het Orvelterzand komt, hoe droger de bodem wordt. Plaatselijk tref je dan ook “levend” stuifzand aan. Op de plekken waar het zand al wat langer stil ligt, krijgen minuscule plantjes de kans om wortel te schieten. Wanneer dat lukt, kunnen ook korstmossen en taaiere grassoorten opkomen. Schotse Hooglanders zorgen dat het gebied niet dichtgroeit, zij eten de blaadjes van de planten en struiken. In het gebied staat een schaapskooi, die oud aandoet. Maar schijn bedriegt: deze kooi werd in 2008 opnieuw opgebouwd nadat de oude kooi afbrandde en de veel schaapjes van de kudde omkwamen. Het is gelukt om de schaapskooi weer in oude staat te herstellen en ook de kudde is weer gezond. De kooi wordt gebruikt als één van de twee enige fokcentra van Schoonebeker heideschapen, die tot de zeldzame huisdierenrassen behoren. Breng de wollige dieren een bezoekje.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

51
51 (De Tien Heugten, 9443 TM, Aa en Hunze, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

51
Jouw startpunt
Knooppunt 51
De Tien Heugten
9443 TM Aa en Hunze
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Hoofdstraat
9443 Aa en Hunze

Parkeerplaats

Hoofdstraat
9443PA Aa en Hunze

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Afwisselend"

 geplaatst op:

Mooie afwisselende route met prachtige natuur en mooie dorpjes zoals Orvelte.

Albert , Anders

op:

Ans

op:

"Mooie route om te fietsen"

  op:

"Mooi fietsroute"

 geplaatst op:

De eerste fietsroute die we zo hebben gefietst. Was een er mooi route. En makelijk te volgen.

"Mooie route"

 geplaatst op:

Is mooie route , er is van alles wat.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 136171 | Toegevoegd op 11-10-2013 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding