Stadskanaal, Gasselternijveen en Gieterveen

Fietsroute 135881

Aangeboden door:

5887 71

Omschrijving

Het dorpje Stadskanaal is ontstaan als veenkolonie en groeide door de jaren heen uit tot een regionaal centrum. Er steeds meer bebouwing kwam op de rand van het in de achttiende eeuw aangelegde kanaal. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Stadskanaal sterk, mede door de komst van multinational Philips. Iets ten westen van Stadskanaal vind je Gasselternijveen. Landbouwers uit Gasselte vestigden zich op de zandruggen langs de Hunze in de late middeleeuwen. De ontginning van het veen begon rond 1635. Er werden veel kanalen afgegraven en de scheepvaart ontwikkelde zich hierdoor sterk. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel kanalen gedempt. Er zijn wel nog een aantal schipperswoningen te vinden in het dorp die herinneren aan de oude tijd. De route gaat van start bij Best Western Hotel Stadskanaal. Het hotel is in juli 2013 nog gerenoveerd en heeft en karakteristiek opvallend gebouw in een rustige omgeving. Het hotel onderscheidt zich door de gemoedelijke en uitstekende service. Er zijn 41 gerenoveerde luxe kamers die van alle gemakken zijn voorzien: een smart TV met gratis wifi, een Dolce Gusto koffiemachine en een minibar. We raden je aan om te overnachten in dit prachtige hotel zodat je gebruik kunt maken van ons arrangement met route 135883 en na je fietstocht lekker kunt ontspannen in de sauna van het hotel. Vanaf het hotel vertrek je in westelijke richting naar molen De Juffer. Deze molen vervangt een eerdere molen die hier gebouwd was in 1841. De huidige molen is gebouwd in 1970 nadat de voorganger in 1963 werd afgebroken. De nieuwe molen is een ronde stenen stellingmolen die gebruikt wordt als korenmolen. De molen maalt tegenwoordig op vrijwillige basis en doet daarnaast dienst als trouwlocatie. Vervolgens fiets je door naar molen Eendracht. Deze prachtige molen is werd oorspronkelijk gebouwd in 1877 als achtkante bovenkruier. Na een brand in 1904 werd de molen herbouwd als ronde stenen molen. De molen heeft een vlucht van bijna 20 meter en functioneerde als korenmolen. De molen is voor het laatst gerestaureerd in 2008, waarbij de stenen onderbouw werd vernieuwd en het binnenwerk en de kap van de molen gerestaureerd. De molen is tegenwoordig buiten bedrijf, wat jammer is, want stilstand betekent voor een molen vaak achteruitgang.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

56
56 (Zuiderdiep, 9523TE, Borger-Odoorn, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

56
Jouw startpunt
Knooppunt 56
Zuiderdiep
9523TE Borger-Odoorn
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Provinciale weg
9521KM Borger-Odoorn

Oplaadpunt

Scheepswerfkade
9503PA Stadskanaal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen De Juffer

Molen De Juffer

Windmolen

Molen De Juffer is een korenmolen die werd gebouwd in 1841 in ...

Meer informatie
Geen foto van Eendracht

Eendracht

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie fietsroute"

 geplaatst op:

Bij veel wind is ie zwaarder vanwege de vele open stukken, verder een leuke route om te fietsen

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135881 | Toegevoegd op 4-10-2013 | Laatst gewijzigd op 16-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding