Kollum, Anjum en Zoutkamp

Fietsroute 135860

Aangeboden door:

5818 54

Omschrijving

Nationaal Park Lauwersmeer is een uitgestrekt landschap, waar veel verschillende, soms zeldzame dieren en planten leven. Op en rondom het water komen vele vogels tot rust, van ganzen, eenden en baardmannetjes tot weidevogels die hun nesten verder landinwaarts bouwen.

Marnewaard is het oostelijke gedeelte van het Lauwersmeergebied, dat na de afsluiting in 1969 droog kwam te staan. Het gebied, dat voor een groot deel door het Ministerie van Defensie wordt gebruikt als oefengebied, bestaat uit voormalige zandplaten en is omgevormd tot een zeer divers gebied. Het militaire oefendorp Marnehuizen is er gelegen, maar een kleiner gedeelte wordt ook als natuurgebied gebruikt. Delen die vroeger kwelders waren, zijn omgevormd tot landbouwgrond.

Molen Eendracht in Anjum vormt de eerste stop. De stellingmolen uit 1889 werd gebouwd met een achtkante bovenkruier. De molen werd gebruikt als koren- en pelmolen en werd geplaatst nadat een eerdere monnikmolen door de bliksem was getroffen en afbrandde. Onderdelen van twee molens die eerder in Leeuwarden stonden werden gebruikt om de Eendracht op te bouwen. In 1965 werd de molen buiten gebruik gesteld. Nadat de molen een aantal keren van eigenaar wisselde, werd hij gerestaureerd. In de molen is een museum gevestigd, wat je meer vertelt over de geschiedenis van de Eendracht..

In Vierhuizen staat vervolgens molen Onderneming op het programma. Deze korenmolen dateert uit 1858. Ook dit is een stellingmolen met een achtkante bovenkruier, die een eerdere molen verving. Een kleine grondzeiler stond oorspronkelijk op de plek van de Onderneming. Bijzonder is dat er tussen 1971 en 2001 meer dan zeventig vrijwillige molenaars op de Onderneming hun vak leerden. De oude leraar Bernard Dijk overleed in 2001 en hoewel er geen les meer wordt gegeven, draait de oude korenmolen nog regelmatig. Hij wordt in werking gesteld door een vrijwillige molenaar.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Paradiso Bar eten en drinken (Voorstraat, 9291 CE, Kollum, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Paradiso Bar eten en drinken
Voorstraat
9291 CE Kollum
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Feddesteeg
9291CE Kollumerland c.a.

Oplaadpunt

Foarwei
9294KW Kollumerland c.a.

buitenpost

Stationsplein
9285VW Achtkarspelen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Paradiso

Paradiso Bar eten en drinken

Fietscafe

Paradiso bar is al jaren een begrip in Kollum en omstreken. In...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Eendracht

Eendracht

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Onderneming

Onderneming

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

César, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135860 | Toegevoegd op 4-10-2013 | Laatst gewijzigd op 25-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding