Kwelderfietstocht

Fietsroute 135842

Aangeboden door:

3540 123

Omschrijving

Rijd via de Reeweg aan de zuidkant het dorp uit. Rijd in de polder rechtdoor naar de dijk. Hier sla je linksaf. Je kunt hier kiezen; of aan de polderkant, of aan de wadkant. In de polder zitten vooral in het winterhalfjaar en tijdens hoogwater veel vogels. De wadkant is juist interessanter met laagwater. Let op de vele tapuiten (voor- en najaar) en oeverpiepers (winter) op de steenblokken. Op het overslagterrein aan de binnenkant, vlak bij de steiger, zit in het voorjaar een kolonie stormmeeuwen. Steek de weg over en kies nog een keer: de binnen- of buitenkant. Het wad gaat langzaam over in de kwelder. In sommige jaren broeden op het kweldertje noordse sterns. In de winter jagen hier smelleken en slechtvalk. Ga de dijk over en daal via het schelpenpad af naar de kwelder. Sla op de driesprong rechtsaf. De kwelder wordt begraasd door jongvee van de eilander boeren. Hierdoor is de plantengroei afwisselend. Mei en juni zijn de mooiste maanden met roze velden vol bloeiend Engels gras. Vanaf eind februari jubelen hoog in de lucht talloze veldleeuweriken. Volg het fietspad over een bruggetje, tot op de punt waar het pad stopt bij een fietsenstalling. Je kunt hier een korte wandeling (ongeveer 1 kilometer) naar het baken van de Kobbeduinen maken. Van hieraf heb je, ook als het gebied in de broedtijd is afgesloten, een mooi uitzicht over de Oosterkwelder. Met wat geluk zie je blauwe kiekendief op lepelaar. In september staan er veel weidechampignons. Ga terug het fietspad op. Sla nu rechtsaf. Op de driesprong houd je rechts aan, het Johannes de Jongpad. De kwelder wordt hier minder vaak door de zee overspoeld. De stugge zeerus en manshoog riet vormen grote velden, waarin grauwe gans en roerdomp broeden. Dode wilgen en berken herinneren aan de winter van 2007, toen de zee wel tot hier kwam. Het fietspad komt uit op een asfaltweg, de Prins Bernhardweg. Sla hier linksaf. De Prins Bernhardweg is bij hoge vloeden de grens van het zoute water. Aan de linkerkant liggen een paar mooie doorkijkjes naar duinvalleien. De duinparelmoervlinder is hier in juni nog algemeen. De bermen van de weg zijn het mooist in juni en juli. Er staan dan diverse hoge gele planten (stalkaars, koningskaars en teunisbloem) en het blauwpaarse slangenkruid. Aan de linkerkant ligt de Wassermannbunker. Zet de fiets neer bij de stalling en loop naar boven. Je hebt hier bij helder weer prachtig uitzicht over het eiland. Vaak vliegen hier roofvogels rond, zoals buizerd en bruine en blauwe kiekendief. Ten noorden van de bunker ligt in de kale duinen een kolonie stormmeeuwen. Volg de Prins Bernhardweg. Na een flinke klim en afdaling rijd je rechtdoor naar het dorp. Volg aan de rand van het dorp de weg naar links en dan naar rechts. Je rijdt nu via de Langestreek het dorp in. Bijzondere Schiermonnikoog- en waddenboeken, heerlijke eilander lekkernijen en meer op www.schiermonnikoogshop.nl.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Vereniging Natuurmonumenten

De fietsroutes van Natuurmonumenten op www.route.nl geven je een bijzondere natuurlijke kijk op Nederland. In de klein- en grootschalige natuurgebieden kom je helemaal tot rust. Ga ook zeker naar de bezoekerscentra van Natuurmonumenten en laat je inspireren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Reeweg, 9166PX, Schiermonnikoog, Friesland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Schiermonnikoog
Reeweg
9166PX Schiermonnikoog
Plan route naar startpunt

VVV Schiermonnikoog

Reeweg
9166 Schiermonnikoog
0519 531233
Stuur een mail

Parkeerplaats

Middenstreek
9166LW Schiermonnikoog

Bezoekerscentrum Schiermonnikoog

't Gairfleujen
9166 LK Schiermonnikoog

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135842 | Toegevoegd op 3-10-2013 | Laatst gewijzigd op 6-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding