Wezup, Westerbork en Beilen

Fietsroute 135572

Aangeboden door:

4788 21

Omschrijving

Grolloo, Schoonloo en Hooghalen zijn prachtige bosrijke gebieden in Drenthe. Recreatie en natuur gaan hier hand in hand. Tevens worden de bossen worden gebruikt voor de houtoogst. Soms wijken de bomen ineens uiteen en stuit je onverwacht op een open veld of een mysterieus meer. Hoe dieper je tot het hart van de bomenzee doordringt, hoe stiller het wordt. Zoek je weg tussen de sparren en lariksen van boswachterij Hooghalen, dat vooral bekend is door het voormalige Kamp Westerbork.

De parel van dit gebied is een oud stuifzandgebied dat het Heuvingerzand heet. Eeuwenoude eiken en grove dennen omsluiten het zand, waardoor het moeilijk weg kan. Bewoners van de bossen van Grolloo, Schoonloo en Hooghalen zijn dassen, die hun voedsel zoeken in natte beekdalen, maar hun burchten op droge plekken bouwen. Dassen komen veel voor in Drenthe, maar hou ook je ogen open voor meer bijzondere dieren. In de bossen van Schoonloo houdt een koppeltje ruigpootuilen zich verscholen. Wat dit paar extra bijzonder maakt is dat zij er ook broeden. Nestelen doen zij graag in holle bomen. Ruim 800 baardvleermuizen zijn de nieuwe bewoners van kamp Westerbork. Deze grootste vleermuizenkolonie van Nederland houdt een winterslaap in de voormalige aardappelkelder van het kamp. En op het Hingsteveen kan je het veenhooibeestje zien fladderen. Dit vlindertje is maar drie weken per jaar te zien en dit hoogveengebied is één van de laatste plekken in Nederland waar het diertje te bewonderen is. In de winter zie je het diertje natuurlijk niet. Dan is het veen het domein van de klapekster.

Ook op cultuurhistorisch gebied heeft deze tocht veel te bieden. In Orvelte kom je langs een mooie oude schaapskooi. De schaapskudde van Orverlte bestaat uit Schoonebeker schapen, een zeer zeldzaam ras waaruit veel andere kuddes zijn ontstaan. Wanneer je in Drenthe andere Schoonebeker schapen tegenkomt is de kans dus groot dat hun stamboom terugleidt naar deze kudde. De dieren kunnen zich op extreem kale gronden moeilijk handhaven, maar voor heidevelden, schrale graslanden en het grazen tussen bomen zijn deze schapen bijzonder geschikt. De wollige viervoeters wonen in twee kooien, die authentiek zijn gebouwd. Daardoor is de inrichting ook niet afgestemd op moderne machines, dus alle activiteiten om de kudde gezond te houden worden hier nog met de hand verricht.

Leuk is het niet, maar neem even de tijd om stil te staan bij Nationaal Monument Kamp Westerbork. Diep in het bos vormde dit kamp het toneel voor de verschrikkelijke behandeling die de Joden van de nazi’s kregen. Het is één van de meest indringende en indrukwekkend oorlogsmonumenten die Nederland heeft. Het is ontworpen door een overlevende die in het werkkamp heeft gezeten, Ralph Prins. Het monument bestaat uit een negentig meter lange rails, die aan het uiteinde omhoog krult en daarmee de wanhoop uitdrukt van de tewerkgestelden. De bielzen symboliseren de transporten die hier plaatsvonden en de muur van zwerfkeien lijkt op een stapel schedels. Bijzonder feit is dat het monument twee keer onthuld is, eerst zonder en later met kampoverlevenden.

Tenslotte fiets je naar molen van Makkum, een grondzeiler die in die buurtschap werd geplaatst om graan te malen. De in 1906 gebouwde molen moest de laatste standerdmolen van Drenthe vervangen. Voor de bouw van nieuwe molen kreeg het achtkant van een poldermolen uit De Groeve een herbestemming. De grondzeiler liep na de bouw meerdere malen forse stormschade op. Nadat in 1993 de kap en het wiekenkruis er vanaf waaiden, werd de molen in 1997 grondig gerestaureerd.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

92
92 (Brinkstraat, 7852TK, Wezup, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

92
Jouw startpunt
Knooppunt 92
Brinkstraat
7852TK Wezup
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

7854TP Coevorden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende mooie plekjes die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Monument Westerbork

Nationaal Monument Kamp Westerbork

Monument

Dit monument is een van de meest indrukwekkende oorlogsmonumen...

Meer informatie
Molen van Makkum

Makkum

Windmolen

Deze molen werd in 1906 gebouwd aan de rand van Beilen. De mol...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135572 | Toegevoegd op 27-9-2013 | Laatst gewijzigd op 17-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding