Rondje Drenthe en omgeving

Fietsroute 135552

Aangeboden door:

12277 125

Omschrijving

Bereid je voor op een uniek uitzicht op een witte vlakte, want in het Gasselterveld wordt zand gewonnen. Het grove zand is nog maar op een paar plaatsen in Drenthe te vinden. De meeste huizen in Drenthe zijn gemaakt met zand dat hier gewonnen wordt. In het Gasselterveld zie je een zandvlakte met grote witte ronde zandkorrels. Het is afgezet door snelstromend smeltwater aan het einde van de voorlaatste ijstijd en komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Het Drouwenerveld is van een heel ander kaliber. Je kunt hier spoorzoeken tussen de ongerepte vennen en ruige heide. Eeuwenlang zal heel Drenthe er uit zoals het Drouwenerveld nog steeds is: een woeste natuur die zijn eigen gang gaat. Subtiel zijn de aangelegde bossen, waar veel wilde dieren en vogels hun plekje hebben gevonden. Minstens even indrukwekkend zijn de statig aangelegde beukenlanen en keienwegen, die leiden naar grafheuvels en hunebedden, romantische vennetjes en heidegebieden. De esdorpen in de omgeving bieden een leuke afwisseling naar de bewoonde wereld. Fiets naar hunebed D19 bij Drouwen. Het ligt vlak bij Hunebed D20. Samen waren dit de eerste twee hunebedden die in Nederland aan archeologisch onderzoek werden onderworpen. Er werden verschillende historische vondsten van grote waarde gedaan: scherven van 400 potten, vuurstenen pijlpunten en reepjes koper. Die worden beschouwd als de oudste sieraden die in Nederland gedragen zijn. Een ander bijzonder Hunebed D27 staat in Borger. Het is het pronkstuk onder de Nederlandse hunebedden; hij is zo groot dat hij waarschijnlijk niet eens op één foto past. Het hunebed is 22,5 meter lang en heeft negen dekstenen. Die rusten op 26 zijstenen. Verder bestaat de gigant uit twee sluitstenen. De poort is nog compleet en is opgebouwd met vier zijstenen en een deksteen. Twee keien die in de buurt van het hunebed liggen, zijn mogelijk kransstenen die bij het graf hoorden. Bij Informatiecentrum Nationaal Hunebedden, waar je ook tijdens de fietstocht langs komt, kun je meer te weten komen over deze indrukwekkende stenen graven. Naast stenen graven kom je ook langs een grafheuvel uit de oudheid. In deze heuvel liggen menselijke overblijfselen begraven. Grafheuvels konden worden uitgebreid en er konden dus meerdere mensen in begraven worden. Ze werden tevens gebruikt voor verering en als plek om de doden te herdenken, zoals wij dat tegenwoordig op een kerkhof doen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

65
65 (Drenthe, 9465TW, Anderen, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

65
Jouw startpunt
Knooppunt 65
Drenthe
9465TW Anderen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Rijksweg 33
9463TK Aa en Hunze

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Hunebed, D27, Borger, Drenthe, Netherlands

Hunebed D27

Hunebed

Het landschap van Drenthe herbergt vele cultuurhistorische sch...

Meer informatie
Geen foto van Informatiecentrum Nationaal Hunebedden

Informatiecentrum Nationaal Hunebedden

Museum
Geen foto van Hunebed D19

Hunebed D19

Hunebed

Het landschap van Drenthe herbergt vele cultuurhistorische sch...

Meer informatie
Geen foto van Grafheuvel

Grafheuvel

Grafheuvel

In de Bronstijd bleven mensen sommige doden (ongeveer 15% van ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route,"

  op:  

"Mooie route, divers: bos, wei, hei, dorp"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135552 | Toegevoegd op 27-9-2013 | Laatst gewijzigd op 12-8-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding