Historische route door het Overijssels Vechtdal bij Vilsteren

Fietsroute 135549

Aangeboden door:

6956 146

Omschrijving

Je start deze fietsroute vanaf de parkeerplaats nabij de Haersolteweg. Met deze route ontdek je heel wat historische plekjes in het mooie Overijssels Vechtdal. Verreweg het belangrijkste en mooiste historische bouwwerk in regio Dalfsen is het kasteel Rechteren, aan de zuidkant van de Vecht. Het ligt op het uitgestrekte landgoed met dezelfde naam, waar je uren rond kunt dolen. Kasteel Rechteren is niet toegankelijk maar erg mooi om te zien, want het is de enige van de middeleeuwse kastelen in Overijssel waarvan ondanks belegering, ontmanteling en ingrijpende verbouwingen, belangrijke delen zijn overgebleven. De toren en de woonvleugel zijn nog compleet intact. Het kasteel kent een roerige geschiedenis, zo werd het in 1584 werd ingenomen door Spaanse troepen. In 1665 werd de rust wederom verstoord, nu door de Munsterse troepen die het huis bezetten en veel schade aanrichtten.

Ruitenborgh
Je fietst vandaag ook langs de havezate voormalige Ruitenborgh, in het buurschap Ankum. Dit eeuwenoude plekje werd voor het eerst vermeld in 1328 als kasteel (castrum) Rutenberghe. Het was tot 1545 de zetel van het adellijke geslacht Van Rutenberg. In 1821 is de havezate voor de afbraak verkocht en een paar jaar later werd er op deze locatie een nieuw huis gebouwd. In 1915 zijn de grachten gedempt. Toch blijft het een mooi gebouw, al is het dan geen havezate meer. Ook de natuur komt aan de orde met deze tocht. Op het Rechterense Veld zie je misschien wel varkens rondwroeten, die hier de rol van boswachter hebben overgenomen. Zij helpen de natuur een handje door de grond om te woelen, zodat zaden beter kunnen ontkiemen en hier straks weer nieuwe bomen groeien. Onderweg kom je langs een leuk plekje om een (lunch)pauze in te lassen: Herberg De Klomp in Vilsteren, een rietgedekte boerderij met een mooi terras. Herberg de Klomp is een begrip in Overijssel. Al jarenlang staat het garant voor heerlijk eten en een prachtige locatie – vanuit de tuin kijk je zo op de kerk. Alle ingrediënten zijn zoveel mogelijk afkomstig van de huisleverancier, Biologische Zorgboerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen, ook een leuk plekje om te bezoeken. De boerderijwinkel is voor iedereen geopend.

Vilsteren
Het mooie dorp Vilsteren is onderdeel van Landgoed Vilsteren – het lijkt wel een openluchtmuseum, maar het is toch echt een levendige gemeenschap. Het landschap van Vilsteren zoals dat er nu bij ligt is een mix van esdorpen landschap en landgoed. Het dorp is nauw verbonden met de ontwikkeling van het landgoed. De kerk, de buitenplaats, de school, de herberg en de molen zijn met oog voor de omgeving gebouwd en worden ook zo in stand gehouden. Het landschap in Vilsteren bevat een hoge cultuurhistorische waarde, erg mooi om te zien!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Haersolteweg, 7722 SE, Dalfsen, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Haersolteweg
7722 SE Dalfsen
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Brinkweg
7722RR Dalfsen

Tourist Info Dalfsen

Bloemendalstraat 10
7721 AM Dalfsen
+31 (0)529 43 47 45
Stuur een mail

Netwerk niet beschikbaar

Ruitenborghweg
7721GB Dalfsen

Treinstation Dalfsen

Stationsweg 4
7722 HA Dalfsen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Rutenberg

Rutenberg

Kasteel

De havezate Ruitenborgh, gelegen in de buurschap Ankum, werd v...

Meer informatie
Geen foto van De Molen van Fakkert (romp/restant)

De Molen van Fakkert (romp/restant)

Windmolen

De Molen van Fakkert is een achtkantige stellingmolen, die sin...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Gaat over prachtige toeristische paadjes. Een aanrader"

  op:

Stella

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135549 | Toegevoegd op 27-9-2013 | Laatst gewijzigd op 10-4-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding